Barion Pixel

Különleges lengevilággal és izgalmas kalandokkal várják a gyerekeket a Lengemesék. Fedezzétek fel az apró kis lények élőhelyét és segítségükkel ismerjétek meg a hazai nádasok élővilágát!

Kinek, hogyan olvasd?

Berg Judit: Lengemesék I. Tavasz a Nádtengeren című mesekönyve egy izgalmas sorozat első része, amit 6 éves kortól ajánlanak. 8 éves kortól pedig már önállóan is olvashatják a gyerekek Vilkó kalandjait.

A kötet 9 fejezete esti mesének is kitűnő választás, de ne lepődj meg, ha a gyerkőc nem akar megállni egy-egy fejezet végén, hiszen Vilkó és barátai igen izgalmas kalandokat élnek át. 🙂

Környezettudatosságra tanít

Egy olyan sorozat első kötetét ajánlom most, amelyik észrevétlenül, a mesék segítségével tanítja a környezet szeretetére a gyerekeket. A történetekből a kicsik megismerik a hazai nádasok élővilágát, amit aztán igazi kirándulások alkalmával a valóságban is megtapasztalhatnak.

A környezettudatosságra nevelés nem csak ismeretterjesztő, oktató könyveken keresztül valósulhat meg. Ebben a könyvben egy varázslatos lengevilág kapcsolódik a hazai valóságos természethez. Ez a kapocs pedig úgy adja át az ismereteket és a természet szeretetét, hogy a kicsik észre sem veszik, mi mindent „tanulnak”.

„Egyedül a Nádtenger lakói tudják, hogy a lengék a nádas nyugalmának zöld bőrű őrzői, az itt élő állatok védelmezői.” 

Miközben Füttyös Vilkó és barátai kalandjait követitek, megtudjátok…

  • hogyan ébredezik a nádas tavasszal
  • hol élnek, fészkelnek a nádirigók, vadkacsák, hattyúk
  • hogyan kelnek ki az ebihalak és mikorra válnak kecskebékává
  • kik élnek a tóban a siklók, gőték, halak mellett
  • miért fontos, hogy segítsünk egy sérült állatnak
  • milyen növényeket láthatsz a tóban a békalencse, tavirózsa, buzogány, gyékény és vízitök mellett
  • hogyan segít a mimikri elrejtőzni a lengéknek a nádasban.

Ebben különleges

A lengék társadalma épp olyan változatos, mint az embereké. A „zöld hajú” gyerekek felnőtté válása igen fontos esemény az életükben. A „beszélő nevek” segítik a szereplők alaposabb megismerését, a környezetet pedig az élethű leírások alapján könnyen elképzelhetjük.

Igazi mesét olvashatunk fiatal, okos és talpraesett főhőssel, támogató barátokkal és veszélyes ellenségekkel. Az olvasás közben átélt kalandok pedig olyan helyszínen játszódnak, ahová akár el is kirándulhat a család.

Hangolódj rá

A történetek könnyen érthető stílusban mesélik el Vilkó kalandjait, amiből nem maradhat el az izgalom és feszültség sem. Mutatok két részletet, hogy te is lásd, mire számíthatsz:

„Tempósan, gyorsan lapátolta a vizet, kis csónakja nesztelenül suhant a tavon. Már majdnem elérte a nádas oltalmazó sűrűjét, mikor riadó harsant a feje felett, és a magasból lecsapott rá egy madár. Vilkó először azt hitte, hogy a réti héja szemelte ki zsákmányának, ezért magasba lendítette evezőjét, hogy megvédje magát a ragadozó éles csőrétől. De a következő pillanatban kiderült, hogy a héjánál sokkal nagyobb veszedelem fenyeget.

 

„De Vilkó rájuk se hederített. Minden gondolata a hatalmas munka körül forgott, csakis az érdekelte, hogy lehetne a telepók-hálózatot minél hasznosabbá tenni.

Egy késő tavaszi reggelen, mikor Vilkó irányításával javában folyt a munka, hirtelen riadó harsant.

– Hattyúk közelednek Lengevár felé! – kiáltotta nádirigója hátán Mocsári Miki. – Két megtermett példány úszik a tavon!”

Fogd a kezedbe

A Lengemesék I. Tavasz a Nádtengeren egy kis méretű, kemény borítós, kedves színes illusztrációkkal díszített könyv. A szövegek betűmérete jól olvasható, így a kisiskolások olvasás gyakorlásra is használhatják.

Nézd meg a tavaszi történetek bevezető meséjét

 

Szerintem…

…ha belekezdetek a Lengemesék sorozatába, akkor a kötet végén azonnal keresni fogjátok az újabb lengekalandokat. Szerencsére a sorozat már teljes, egymás után megismerhetitek, hogyan élnek a lengék a nádasban tavasszal, nyáron, ősszel és télen. Így a gyerekek valós képet kapnak az évszakok jellemzőiről és a természet körforgásáról.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, most meg is vásárolhatod. 🙂