Barion Pixel

A műanyag-kérdés talán az egyik legismertebb környezeti probléma napjainkban. Sokszor hallunk róla, mégis keveset tudunk erről a speciális anyagról, amely hulladékként is különleges kezelést igényel. Ez a kis könyv most mindent megtanít a gyerekeknek a műanyagról.

Kinek, hogyan olvasd?

Dela Kienle: A világ műanyag nélkül című ismeretterjesztő könyvét 6 éves kortól ajánlják a gyerekeknek. A könyv kicsi, könnyű és színes rajzokkal gazdagon illusztrált, így valóban szívesen kézbe veszik a gyerekek. Azonban a kis méret apró betűket is jelent, így a kezdő olvasóknak gyakorlásra nem alkalmas.

Ráadásul a könyv olyan alaposan körbejárja a műanyag kérdését, hogy a szakszavak és bonyolultabb összefüggések miatt inkább felnőttel együtt javaslom az olvasását.

Ez a könyv a Scolar kiadótól megszokott mini tudástár, amely egyben a műanyag mentesítés kézikönyve is. Minden témát 1-2 oldalon dolgoz fel, így rövid időre is érdemes a kezetekbe venni. Azonban nem tipikus esti mesének való olvasmány.

A könyv bemutatja a műanyag okozta problémát, de rengeteg megvalósítható megoldási lehetőséget is kínál. Színes rajzos grafikon és kedves rajzok teszi érthetővé a száraz tényeket. Ha együtt olvassátok, folyamatosan alkalmad lesz arra, hogy a műanyagok elkerülésének lehetőségeiről beszélgessetek.

Környezettudatosságra tanít

Ahogy a könyv alcíme is jelzi, olvasás közben választ kaptok arra, mi tartalmaz műanyagot, és hogyan korlátozhatjuk a használatát. Megismeritek a műanyag múltját, a jelenbeli használatának formáit és a jelen mellett a jövőben okozott károkra is fény derül.

Olvastok arról, …

  • milyen kódokkal jelölik a különböző műanyagokat
  • miért merülhet ki a kőolajkészlet
  • jó-e a bioműanyag
  • hogyan szennyezi a műanyag a tengereket
  • mi az a mikroműanyag és miért veszélyes
  • hogyan szenvednek a tengeri élőlények
  • hogyan tisztíthatjuk meg az óceánokat
  • milyen nehézségei vannak az újrahasznosításnak
  • mi mindent fogadhatsz meg egy műanyagböjt során
  • hogyan kerülheted el a műanyagot a hétköznapokban

Ebben különleges

A könyv különlegessége, hogy nem úgy tekint a műanyagra, mint a legrosszabb, legveszélyesebb ellenségre. A könyv végére igazi műanyag-szakértővé váltok, és tisztában lesztek azzal, milyen értékes anyagról van szó, milyen területeken fontos továbbra is alkalmaznunk, és hol kell elkerülnünk a használatát.

 

Hangolódj rá

Ha ezt a könyvet elolvasod, szerintem minden fontos dolgot tudni fogsz a műanyagról. Ehhez a képek is nagy segítséget adnak.  Mutatok két részletet, hogy te is lásd a könyv stílusát és hangulatát:

„A tudósok valamiféle csodás anyagot kerestek: legyen formálható, könnyű, szilárd és egyszerűen előállítható.”

 

„Minden magyar ember körülbelül 35 kiló műanyag szemetet termel évente. Ez komoly szám! Az európai átlag 31 kiló.”

Fogd a kezedbe

A világ műanyag nélkül egy könnyű, színes, kicsi, kemény borítós 48 oldalas könyv. Bármilyen kis táskába bedobhatod ezt a kis 194 grammos olvasnivalót.

A rövid, jól tördel szövegek, a színes kiemelések segítik az olvasást, a vicces rajzok pedig a gyerekek számára is érthetővé teszik a hallottakat.

Lapozz bele

 

Szerintem…

…ha a gyerkőc szereti az ismeretterjesztő könyveket, szívesen lapozza a tudományos kiadványokat, akkor ezt a könyvet nagyon szeretni fogja. A színes, vidám forma valóban a gyerekek számára is fogyaszthatóvá teszi ezt az egyáltalán nem egyszerű témát.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, most meg is vásárolhatod. 🙂