Barion Pixel

Szeretnél  igazi szuperhőssé válni és megérteni a világ bonyolult dolgait, a természetromboló folyamatok okait, hogy ezek alapján változtass a mindennapok megszokott rutinjain? Te is sokat tehetsz azért, hogy a dolgok változzanak és jóra forduljanak. Épp rád van most szükség! 

Kinek, hogyan olvasd?

Nagy Réka: Bolygómentő kézikönyv szuperhősöknek című mesekönyvét 8-12 éveseknek érdemes a kezébe adni. De akár együtt is olvashatjátok, hiszen csupa olyan kérdésre kaptok választ, ami a mindennapokban akár a ti családotokban is elhangzott már. A nevéhez hűen egy igazi kézikönyv készült, amit előkaphatsz, ha valamilyen zöld kérdésre nehezen találod a választ. De a könyv által feltett 21 kérdés akár egy egész tanévre való témát adhat a környezetvédelmi foglalkozásokhoz.

Környezettudatosságra tanít

Ökoanyut a gyerekei számos érdekes kérdéssel lepik meg a mindennapok során. Szerencsénkre Réka hivatása és mindene a környezetvédelem, így alaposan utánajárt a dolgoknak, hogy hasznos válaszokat és könnyen alkalmazható megoldásokat adjon nekünk. 

A könyvben rövid, de átfogó képet kapsz például ezekről az érdekes témákról is:

  • textilipar, használt ruha
  • szezonális, helyi, különleges termékek
  • húsfogyasztás
  • zöld kezdeményezések
  • műanyag
  • újrahasznosítás, újrahasználat és a többi különlegesség
  • tudatos vásárlás
  • közlekedés
  • lassulás, minimalizmus

Ebben különleges

A gyerekek mindig kérdeznek. A felnőttek pedig olykor elakadnak a válaszokkal. Most itt egy igazi segítség, ami a körforgásos gazdaság, az esélyegyenlőség, a fenntartható divat, az adományozás, a szelektív szemétgyűjtés, a húsevés, a biogazdálkodás, a biodiverzitás, a vízhasználat, a környezettudatos közlekedés, a tudatos vásárlás, a pazarlás elkerülése és még sok más fontos témában segít válaszokat találni.

A könyv arra biztatja a gyerekeket, hogy beszélgessenek ezekről a problémákról otthon vagy az iskolában. Sőt, a beszélgetésen túl a megoldások keresésére ösztönzi a fiatalokat, ezért minden fejezet végén kapunk egy halványzöld, egy középzöld és egy sötétzöld tippet is, hogy a tettek mezejére léphessünk. 🙂 

A tippeken túl pedig még profi szakmai szószedetet is találunk a fejezetek végén, így egy komplett fenntarthatósági fogalomgyűjteményre is szert teszünk.

Hangolódj rá

A könyv egyszerűen és kedvesen illusztrált, pár oldalas fejezeteit kényelmesen el tudják olvasni a gyerekek. Mutatok két részletet, hogy te is lásd, mire számíthatsz:

„Megfigyeltétek már? Olyan izgalmasan sokszínűek és „sokarcúak ” tudnak lenni a zöldségek. Szív alakú krumpli? Lajhárfej alakú barack? Elképesztően szórakoztató kis jószágok, sokszor megenni sincs szívünk őket, végül aztán mégis nagy szeretettel kerülnek a tepsibe.”

 

Bolygómentő kézikönyv szuperhősöknek

„Azt nevezzük túlhasználatnak, amikor egy dolgot többet használnak, mint az feltétlenül szükséges lenne. Ez történt a pelenkával is.

Fogd a kezedbe

A Bolygómentő kézikönyv szuperhősöknek egy kis méretű, puha borítós igazi zsebkönyv. A betűméret kellemesen olvasható (bár a tippek apró betűihez már jól jön egy olvasószemüveg), a szövegben sárgán kiemelve találjuk a fontos fogalmakat, a mondanivaló lényegét. 

Lapozz bele

 

Szerintem…

… nagy szükség volt már egy ilyen gyakorlati kézikönyvre, ami a gyerekeknek is érthető módon, tömören, mégis alaposan megválaszolja a mindennapok zöld kérdéseit. Felnőttként is élvezet olvasni, így ha minden felnőtt kezébe kapná ezt a kis könyvecskét és elolvasná, akkor biztosak lehetnénk a pozitív változásban.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, most meg is vásárolhatod. 🙂