Barion Pixel

Lehet komoly, bonyolult témáról egyszerűen és szórakoztatóan mesélni a gyerekeknek? Gévai Csilla segítségével sikerülni fog.  Ez a kis könyv alaposan körbejárja a víz témáját, hogy megismerve ezt a csodát gyerekek és felnőttek is megértsék, milyen fontos a vizek védelme. 

Kinek, hogyan olvasd?

Gévai Csilla: Nagyon Kék Könyve egy gyerekeknek szóló, környezettudatos gondolkodást fejlesztő sorozat második kötete. Míg az első rész, a Nagyon Zöld Könyv általában beszélt a környezetvédelemről, addig a Nagyon Kék Könyv a víz szeretetére hangol. A könyv elsősorban a 8-12 éves korosztály számára készült, egyszerre mesél, tanít és szórakoztat.  A szerzőtől korábban már megismert kedves és vicces illusztrációk lazítanak az olykor igen komoly mondanivalón.

A könyv pár oldalas fejezetekből áll, így részletekben is kényelmesen olvasható. Elsősorban nappali közös olvasmánynak ajánlom, hogy jusson idő a víz kémiai, fizikai tulajdonságainak, biológiai és földrajzi jelentőségének megismerése közben a rajzok alapos tanulmányozására és a gyerkőcben felmerülő kérdések megválaszolására is. 🙂

Környezettudatosságra tanít

A szerző saját hangján szólítja meg a gyerekeket és már a bevezetőben hangsúlyozza, hogy egy élményekkel teli, érthető és vidám utazásra hívja az olvasókat. Ezen a kalandon a vízimanók kísérnek el bennünket.

Olvasás közben megtudod, …

 • milyen kémiai és fizikai tulajdonságai vannak a víznek
 • mi jellemzi a különböző halmazállapotokat
 • hogyan kapcsolódnak egymáshoz a vízcseppek
 • mit okoz napjainkban a tengerszint változása
 • mi az ár-apály jelenség
 • hogyan megy végbe a víz körforgása
 • mi jellemzi a gyógyvizeket
 • milyen formában van víz a többi bolygón
 • miért szuperelem a víz
 • hogyan mozog a víz
 • hogyan takarékoskodhatunk a vízzel
 • milyen volt régen és milyen most hazánk vízkészlete
 • mit tegyünk, hogy megóvjuk ezt a kincset

Ebben különleges

A Nagyon Kék Könyv igazi hazai tudást ad át a gyerekeknek. A belső borítókon hazánk nagy tavai fogadnak, és sok hazai példát találunk a szövegben is. Közvetlen környezetünk megismerésével még elkötelezettebbé teszi a gyerekeket a vizek védelmére.

Ebben a könyvben valóban minden a vízről szól. Minden csupa kék, hullámzik és árad az oldalakon. Még a tartalomjegyzék is fejezetek helyett „hullámokkal” van tele. 😀

Biztos vagyok benne, hogy a könyvet olvasva mi felnőtteknek is bőven találunk újdonságot benne, így a közös olvasás igazi felfedező élmény lesz a környezettudatosság útján.

Hangolódj rá

Ha ezt a könyvet elolvassátok a gyerkőccel, igazi vízszakértők lesztek. A fontos mondanivalókat a humoros stílus és a szerző kedves rajzai is érhetővé, könnyen emészthetővé varázsolják. Mutatok három részletet, hogy te is lásd, milyen fontos elméleti és gyakorlati témákról olvashatsz ebben a könnyed stílusban:

„Szegény vizet mostanában nagyon nem kíméljük: vegyszerezzük, összeolajozzuk, rengeteg műanyagot és mindenféle más szemetet hajigálunk bele, ami aztán rosszabb esetben az idők végezetekor bomlik csak le.

 

„Magyarország ivóvízellátásának több mint 95%-a a felszín alatti vizeken alapszik, ezért nagyon fontos, hogy védjük talajvizeink tisztaságát.

„Miért akarnánk legyőzni valamit, aminek mi is a részei vagyunk? Tudnm, hogy ezt te nagyon is érted. Sok-sok szomorú példát tudok hozni arra, hogy mi történik akkor, ha valamit legyőzni akarunk, nem pedig megérteni és megszeretni. Ha nyitott maradsz a természetre, a természet is nyitott marad rád. Ilyen egyszerű. Na megyek, most iszom egy nagy pohár vizet, és megsimogatom a pohár szélét!

 

Fogd a kezedbe

A Nagyon Kék Könyv egy kis méretű, belül minden oldalán kékes-színes illusztrációkkal díszített könyv. A bekezdések formázása, a színes kiemelések, a különálló szövegdobozok és a vicces rajzok fenntartják a gyerekek érdeklődését és érthetővé teszik a hallottakat.

Ebben az apró könyvben rengeteg tudás rejlik, ezért sajnos a szövegek betűmérete igen pici, a kisebb gyerekeknek nehéz az olvasása. És az idősebb szülőknek is elő kell venni az olvasó szemüveget. 🙂 

Lapozz bele

 

Szerintem…

…ha szerettétek a Nagyon Zöld Könyvet, akkor nem kérdés, hogy ez is a kedvencetek lesz. Igazi minőségi időt tölthettek együtt a gyerkőccel. Humoros és vidám, mégis komoly és fontos tudást adhatsz át az olvasása közben.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, most meg is vásárolhatod. 🙂