Barion Pixel

Te mit gondolsz az éghajlatváltozásról? Felesleges pánikolnunk vagy érdemes utánajárnunk a dolognak és akár már most felkészülnünk rá?

Ha az utóbbi oldalon állsz, akkor egy izgalmas fővárosi séta keretében megfigyelheted a klímaválság Budapestre gyakorolt következményeit. Ismerd meg most a Budapesti Séták csapatát, akik elkísérnek ezen a kiránduláson! Nehéz Győzővel, a Budapesti Séták egyik alapítójával beszélgettem.

Miről szól pontosan a „Van, aki forrón szereti” túrátok?

Bár az emberek hajlamosak az éghajlatváltozásról jövő időben beszélni, de valójában sajnos már jelen idejű folyamatról van szó. Magyarországon is évek óta tapasztalhatjuk az éghajlat szélsőségesebbé válását, és a felmelegedést. A mérések kezdete óta hazánkban a 2010-es év a legcsapadékosabb, míg a legszárazabb a rögtön utána következő 2011-es volt. A Kárpát-medence átlaghőmérséklete a globális átlagot meghaladó mértékben emelkedik, ezen belül Magyarország Európát tekintve a hőmérsékleti szélsőségek szempontjából az erősebben kitett területek közé tartozik.

A nagyvárosokat, ahol a beépítettség mind az épületek mennyisége, mind a burkolt felületek mennyiségét tekintve kiemelkedő, különösen erősen érinti a klímaváltozás, legyen szó akár extrém melegről vagy heves esőzésekről. A sűrű beépítettség és a mindent aszfalttal, térkővel leburkolni akaró igyekezet azt eredményezi, hogy a belső kerületekben akár 4-5 fokkal melegebb hőszigetek alakulhatnak ki, amelyek negatív hatását azokban az időszakban, amikor a hőmérő 38-39 fokig is felkúszik, nem kell hosszasan magyarázni. Szinte szó szerint égető problémával állunk szemben.

A Van, aki forrón szereti sétánkkal Budapest utcáit, tereit járva alulnézetből, köznapi nyelven előadva mutatjuk meg, hogy milyen hatásai vannak és lesznek a klímaváltozásnak a hétköznapokban lakókörnyezetünkre, mit jelent a fővárosban élő embereknek ez a mindennapokban. A séta során akár olyan praktikus mélységekig is lemegyünk, hogy a főváros mely részein lehetnek jobb esélyeink az extrém hőségidőszakok túlélésére.

Hogy jött ennek a tematikus túrának az ötlete?

A Budapesti Séták szervezett formában 2011 óta mutatja be az érdeklődőknek a főváros rejtett titkait, kulturális örökségét. A tény, hogy a fővárosnak sok másik főváros által is irigyelt gazdag kulturális öröksége van, köztudott dolog.

Viszont az, hogy az európai fővárosok közül Budapest természeti adottságai a mocsarakkal, tavakkal, forrásokkal és a vadon élő állatok fajgazdagságával Európában az egyik legkiemelkedőbb, már egyáltalán nem ismert.

A Párizsi udvar trendi dolog, a Merzse-mocsár vagy a csillebérci ősbükkös nem az. Mi szeretnénk ezen változtatni. Ahogy az épített örökségeket bemutató programjainknál, úgy a természeti sétáinknál is arra törekedtünk, hogy azokat csoportokkal jól bánni tudó, egyben az adott témában elismert, elkötelezett szakemberek vezessék.

A Van, aki forrón szereti sétánkat Kis Anna meteorológus vezeti, az Ingoványos talaj és a Farkasölő sisakvirág sétánk Bajor Zoltánt biológust, Budapest természeti értékeit bemutató számos könyv szerzőjét dicséri.

Munkában a séták vezetői 

A többi túrátok is kapcsolódik a környezetvédelemhez?

Alapvetően minden sétánkat áthatja az a szemlélet, hogy milyen fontos tudatosan, felelősen viszonyulnunk a környezetünkhöz – legyen szó dunai hajózásról, budapesti fürdőkultúráról vagy akár a nagyvárosi kutyatartásról.

Emellett, az ökológiai válság korában kiemelt jelentőségűnek tartjuk, hogy ne csak beszéljünk Budapest szinte ismeretlen természeti kincseiről, hanem tegyünk is érte. Ezért a sétáink témaválasztásán felül ebben az évben – ún. támogatói séták keretén belül – elindítottuk egy, a budapesti vadon élő állatok lakhelyeit megóvó programot. Minden támogatói sétánkra megvásárolt részvételi jegy árából 100 Ft-ot önkéntes felajánlással a biológiai sokféleség megőrzésére fordítjuk Budapest területén, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakmai partnerségével.

A támogatói séták száz forintjaiból összegyűjtött pénzösszegből az Egyesület állati lakóhelyeket telepít az urbanizáció káros hatásai miatt meggyengült állatfajok budapesti egyedeinek megmentése érdekében, legyen szó akár méhecskehotelről, költőládáról vagy mókusetetőről.

Nézd meg a Van, aki forrón szereti séta rövid ajánlóját:

Kinek szólnak ezek a séták? Melyik zöld témájú programokat ajánlanád gyerekeknek, családoknak?

A Van, aki forrón szereti sétánkat elsősorban felnőtteknek vagy középiskolás korú gyerekeknek ajánljuk, míg az Ingoványos talaj és a Farkasölő sisakvirág sétánkat kifejezetten gyerekcsoportoknak alkottuk meg.

Ha valaki kedvet kapott ezekhez a programokhoz, hogyan tud jelentkezni?

Idén decemberben a járványügyi rendelkezések nem teszik lehetővé a sétáink megtartását, de készülünk arra, hogy amint erre a jogszabály lehetőséget ad, folytathassuk tevékenységünket, és minél több érdeklődőnek mutathassuk meg a főváros természeti kincseit és épített örökségét.

Ajándékutalványaink ideálisak lehetnek mindazoknak, akik tárgyak helyett valódi élményeket gyűjtenek, és szeretteiket is így kívánják megajándékozni. Az utalványokat online módon, a bevásárlóközpontok tömegét elkerülve lehet megvásárolni, elegendő egy megrendelő e-mailt küldeni az info@budapestisetak.hu címre a választott séta megjelölésével. A most megvásárolt utalványok másfél évig felhasználhatók!