Barion Pixel

Hallottál már a rafléziáról, ismered a velvícsiát és tudod, hol él a vaquita? Ezek olyan növény- és állatfajok, melyeket ma már a kihalás veszélye fenyeget. Most velük is megismerkedhetsz az Utoljára láthatod – Veszélyeztetett növények és állatok segítségével.

Kinek, hogyan olvasd?

Anita Ganeri: Utoljára láthatod – Veszélyeztetett növények és állatok című könyvét 8 éves kortól ajánlják a gyerekeknek. A könyv sok-sok önálló apró részből áll össze és színes természetfotókkal gazdagon illusztrált, így valóban szívesen lapozgatják a gyerekek.

A kiadvány 17 növény- és 12 állatfajt mutat be alaposan, melyek mindegyikét a kihalás fenyegeti. Nem csak a faj jellemzéséről olvashatsz, hanem azokról a megoldásokról is, melyekkel a környezetvédők küzdenek ezekért a fajokért.

Ha együtt olvassátok a könyvet, folyamatosan alkalmad lesz arra, hogy a természet védelméről, a fajok sokféleségének fontosságáról és az egyes fajokat veszélyeztető tényezőkről beszélgessetek.

Környezettudatosságra tanít

Világszerte több tízezer növényfaj van eltűnőben, az óriási fáktól a legapróbb orchideákig. A tudósok úgy becsülik, évente állatfajok tízezrei pusztulnak ki. Erre a rendkívül szomorú folyamatra hívja fel a könyv a figyelmünket azzal, hogy bemutat néhány különleges és csodálatos fajt.

Olvastok arról, …

  • miért értékesek a növények, az erdők
  • mire jó a magbank
  • milyen technikával próbálják újra elterjeszteni az eltűnőben lévő fajokat
  • milyen okai vannak annak, hogy ezek a fajok kihalhatnak
  • mi a vörös lista és kik kerülnek fel rá
  • milyen sürgős beavatkozásokat végeznek a természetvédők egy-egy faj esetében.

Ebben különleges

A csodás természetfotók mellett a képeken láthatod a természetvédőket is munka közben, ez különös motivációt adhat a gyerekeknek az élőlények védelmére. A fajok megismerését adatok és térkép segíti, a könyv végén található fogalomtár tovább bővíti az ismereteket.

Hangolódj rá

A könyv a színes ismeretterjesztő albumok hagyományos formájában készült, rengeteg természeti fotón mutatja be a veszélyeztetett növényeket és állatokat. Mutatok három részletet, hogy te is lásd a könyv stílusát és hangulatát:

A világ tele van csodálatos növényekkel és állatokkal, némelyik azonban hamarosan örökre eltűnhet. Ez a gazdagon illusztrált könyv magával ragadó részletességgel mutat be néhányat a Föld kihalófélben lévő növény- és állatfajai közül. Kiderül az is, hogyan váltak veszélyeztetetté, mennyivel szegényebbek lennénk, ha végleg eltűnnének, és mit lehet tenni, hogy megmentsük őket.

 

„Magbankok

Számos veszélyeztetett növényfaj magjait botanikus kertekben őrzik. Ez azt jelenti, hogy a tudósok akkor is tudnak a magból növényt létrehozni, ha a természetes környezetükben már kipusztultak.”

„Békavacsora

A hegyi csirkét húsáért vadászták, évente több tízezer békát öltek meg. Éles hangjuk és nagy testméretük miatt könnyű prédának bizonyultak. Vadászatuk már tiltott, de számuk nagyon lecsökkent.”

 

Fogd a kezedbe

Az Utoljára láthatod egy A4-es méretnél kisebb, kemény borítós, belül csupa fényes és színes lapból álló 64 oldalas könyv. Lapozgatásra, képnézegetésre is kiválóan alkalmas, a rövid, jól tördel szövegek, színes kiemelések miatt pár percre is érdemes a kezedbe venni.

Lapozz bele

 

Szerintem…

…te is találsz ebben a könyvben néhány olyan védett fajt, amiről eddig soha nem hallottál. A megdöbbentő adatok és a gyönyörű képek mellett olvasás közben kicsit részese lehetsz a fajvédők változatos munkájának. is.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt egy kis segítség, hogyan találd meg a könyvesboltban, aukciós oldalakon vagy a könyvtárban:

Anita Ganeri: Utoljára láthatod – Veszélyeztetett növények és állatok

Fordító: Vásony Petra
HVG Kiadó, 2018