Barion Pixel

Miért lehet érdekes számodra, ha a környezetben élő kedvenc fa részt vehet a 2021-es Év Fája versenyben?

Mert minden ilyen jelölés mögött egy alapos kutatás és akár egy kis csapatmunka áll, ez pedig lehetőséget ad arra, hogy a gyerkőccel együtt új ismereteket szerezzetek közvetlen környezetetekről, az ott élő növényekről és állatokról.

Az Év Fája 2021-es jelölési időszaka egészen a Madarak és Fák napjáig, május 10-ig tart. Idén is olyan fák vagy facsoportok nevezését várja a vetélkedőt szervező Ökotárs Alapítvány, amelyek fontos szerepet töltenek be a jelölő közösség, a környéken élők életében.

Ez a kampány célja

Az Év Fája mozgalom célja, hogy a fák természetben betöltött szerepén keresztül hívja fel az emberek figyelmét a környezettudatosságra.

A versenybe bárki nevezhet egy egyedi fát vagy facsoportot egy történet kíséretében, mely kifejezi, hogy az adott fa miért fontos az őt nevező közösségnek. A fa kora, szépsége és mérete nem fontos, előny azonban, ha őshonos, közterületen áll, vagy a története egy környezetvédelmi ügyhöz kapcsolódik.

A jelölés folyamata klassz program lehet családok, iskolai osztályok, civil szervezetek, baráti társaságok vagy munkahelyi közösségek számára is. Minél többen támogatják a nevezést, annál jobb, hiszen ez bizonyítja, hogy a fa valóban különleges szerepet tölt be a közösség életében.

A kiválasztás folyamata

A versenybe nevezett fák közül az Ökotárs Alapítvány szakmai zsűrije minden évben 10 döntőst választ. Közönségszavazáson dől el, hogy közülük melyik kapja az Év Fája elismerést.

A döntősök közül minden évben kiválasztják a Hős Fát is. Ez a cím olyan fát vagy facsoportot jelöl, melyek élete vagy természetes környezete, élőhelye veszélyben van, és amelyek megmentéséért a jelölők sikeresen küzdöttek vagy küzdenek még most is. 

Mi a jutalom?

A nyertes, vagyis 2021 Év Fája egy egészségügyi felmérésben részesül, és ha szüksége van rá, egy speciális ápolásra szóló utalványt is kap, amit díjátadó ünnepség keretében nyújtanak át a fát jelölőknek.

A hazai verseny győztese részt vesz a jövő év elején megrendezett európai vetélkedőben is, amelyen az Európai Év Fája címet nyerheti el.

Van már jelölted?

Akkor töltsd ki a jelentkezési lapot online, és kövesd figyelemmel a zsűri döntését! Ha a jelölted bekerül a döntősök közé, kampányolj érte és gyűjtsd a szavazatokat!