Barion Pixel

Ismerd meg a Világnagy Erdő lakóit és kövesd őket azon az úton, melyen visszatérnek a környezetbarát, fenntartható élethez, hogy újra harmóniában éljenek a természettel. Vajon tanulhatunk tőlük valamit? 

Kinek, hogyan olvasd?

Névery Dorottya: Kalandok a Világnagy Erdőben című mesekönyvét 5 éves kortól ajánlják a gyerekeknek. Egy igazi mesekönyvről van szó, amit esti meseként érdekes és izgalmas sorozatként is olvashatsz a kicsiknek. De a kisiskolásoknak már a kezébe is adhatod a kötetet, hiszen nagy betűkkel, 7 történettel, 5-8 oldalas fejezetekkel és kedves, színes rajzokkal ösztönzi őket az olvasásra.

Környezettudatosságra tanít

A Világnagy Erdő lakói valódi, a természetben megismerhető állatok és növények. Az erdő állatai felismerik, hogy lakóhelyükön felborult a természet egyensúlya, és azt is belátják, hogy ebben ők is hibásak. Tudják, hogy felelősen kell dönteniük, és a jövőben változtatniuk kell saját szokásaikon. Csak az erdőlakók összefogása fordíthatja vissza a környezetkárosító hatásokat, hogy a Világnagy Erdő a természetes élőhelyük maradhasson.

Az egymásra épülő történetekben olvashattok arról…

  • milyen hatása van annak, ha a természetes erőforrásokat mértéktelenül használjuk fel
  • hogyan tudunk a természet kincseivel takarékoskodni
  • milyen károkat okoz a túlfogyasztás
  • hogyan előzhetjük meg az ételhulladékot
  • miért jobb az újrahasználható az eldobhatónál
  • miért fontos az anyagok körforgása
  • milyen károkat okoz a nem megújuló energiaforrások használata
  • milyen gondot okoz az állatoknak a klímaváltozás
  • és hogyan alkalmazkodik a természet a változó klímához

Ebben különleges

A gyerekek a mesék segítségével az állatvilágba csöppennek, mégis a környezetvédelemmel kapcsolatos emberi gondolatokat és viselkedési mintákat ismernek meg. Nem csak a problémákról olvasunk, a történetek mindig mutatnak megoldást is. Megtanítják a gyerekeknek, hogy a felelősségvállalás és az összefogás eredménnyel jár, és minden apró változás fontos ebben a folyamatban.

Hangolódj rá

A könyv kedvesen illusztrált, színes oldalai segítik a könnyű olvasást és a történet átélését. Mutatok két részletet, hogy te is lásd, mire számíthatsz:

„A vendégek érkezéséig sem tétlenkedett. Szétválogatta a naspolyákat ép és ütődött kupacokba. A legszemrevalóbbakat ízlésesen tálakba rendezte és az asztalra tette. Végül kiszedegette a már ehetetlenné vált darabokat, és kivitte a veteményeskert végében lévő gödörbe – itt idővel újra tápanyag lesz belőlük.”

 

„A madarak nagyon várták már a rejtekadó fehérséget.

De a hó csak nem jött. Bár hajnalban a talaj mentén már fagyott, az idő még így is szokatlanul enyhe volt. Jócskán benne jártak már a télben, de hó helyett csak kevés eső esett. Az is ritkán.”

Fogd a kezedbe

A Kalandok a Világnagy Erdőben egy közepes méretű, színes, kemény táblás könyv. A betűméret kellemesen olvasható, a szöveg kellemesen tagolt, ezzel segítve a kisiskolások olvasás gyakorlását.

Lapozz bele

 

Szerintem…

… ez a mesekönyv nagy segítségünkre lehet abban, hogy az ovis-kisiskolás korosztályt a mesék segítségével tanítsuk a környezet védelmére. A Világnagy Erdő lakói a hazai erdőkben megtalálható fajok, így észrevétlenül hazánk élővilágával, védett fajainkkal is ismerkednek a gyerekek.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, most meg is vásárolhatod. 🙂