Barion Pixel

Hallottál már a csodálatos Jane Goodallról? Ismerd meg most az ő történetét, hogyan vezetett egy plüss csimpánz egy érdeklődő kislányt a vadonba.

Kinek, hogyan olvasd?

María Isabel Sanchez Vegara: Kicsikből NAGYOK: Jane Goodall című könyvét már 4 éves kortól bátran odaadhatod a gyerekeknek. A Kicsikből NAGYOK sorozat tagjaként ez a kötet a világ egyik legismertebb és legelkötelezettebb természetvédőjének az életébe segít bepillantani.

A színes oldalak és a rövid, oldalanként 1-2 mondatos szövegek lekötik a legkisebbeket is, az éppen olvasni tanuló gyerekeknek pedig tökéletes a könyv az önálló gyakorlásra.

Környezettudatosságra tanít

A könyv Jane Goodall gyerekkorát bemutatva és egész eddigi életét elmesélve igazi példaképet ad a gyerekeknek. A kicsik végigkövethetik Jane életét, és megtapasztalják, milyen fantasztikus eredményeket érhet el valaki, ha kitart a gyerekkori érdeklődése mellett és  minden akadályt legyőzve azzal foglalkozik, amit fontosnak tart.

Jane egész élete az állatok, majd az egész bolygó védelméről szól:

  • már kicsi korában megszerette a csimpánzokat, és egész életében kitartott mellettük, ma is értük dolgozik
  • mindent megtett azért, hogy teljesülhessen a vágya, és természetes élőhelyükön figyelhesse meg a csimpánzokat
  • tudósként hosszú évtizedeket töltött a csimpánzok megfigyelésével
  • a türelem eredménnyel járt, a csimpánzok maguk közé fogadták
  • Jane felismerte, hogy nem csak a csimpánzok vannak veszélyben, hanem az egész esőerő, ezért nem maradhatott „csak” kutató, a világ egyik legelszántabb természetvédője lett

Ebben különleges

A gyerekek szívesen hallgatják a felnőttek történeteit arról, mit csináltak ők gyermekkorukban, mivel foglalkoztak szívesen és hogyan találták ki, mit szeretnének dolgozni majd felnőttként.

Ez a könyv egy igazi jó példát mutat a kicsinek arra, hogy ha nyitottak a természetre, a növények és állatok csodás világára, akkor akár belőlük is lehet kutató és bolygóvédő.

Hangolódj rá

A könyv gyönyörűen illusztrált, színes oldalai megmutatják Jane életének fontosabb pillanatait. Mutatok két részletet, hogy te is lásd, mire számíthatsz:

„Amikor Jane kislány volt, kapott az apukájától egy plüsscsimpánzt, amelyet Jubilee-nek neveztek el.

 

Kicsikből NAGYOK: Jane Goodall
Kicsikből NAGYOK: Jane Goodall

„Jane negyven éven át tanulmányozta a csimpánzokat a Gombe Nemzeti Parkban.

Fogd a kezedbe

A Kicsikből NAGYOK: Jane Goodall egy közepes méretű, kedves illusztrációkkal díszített, kemény táblás könyv. A betűméret jól látható, kisiskolások olvasás gyakorlására is használhatják a kiadványt.

Lapozz bele

 

Szerintem…

…ez a könyv felkelti az ovisok érdeklődését az állatok védelme iránt, és Jane Goodall jó példája akár követendő minta lehet a számukra. A kis olvasókhoz is szólnak Jane édesanyjának bátorító szavai: soha nem szabad lemondani az álmainkról.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, most meg is vásárolhatod. 🙂