Barion Pixel

Ismerd meg a tudományos kutatás számos új eredményével szórakoztató, inspiráló előadásokon, kísérleteken, laborbejárásokon és további játékos programok segítségével! Vajon hogyan segíti a tudomány környezetünk védelmét?

Idén újra személyesen, a megszokott szeptemberi időszakban vehetnék részt gyermekek és felnőttek az Európa-szerte megrendezett ingyenes eseménysorozaton, melynek célja a tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítése.

A Kutatók Éjszakáján országszerte előadások, workshopok, beszélgetések, kiállítások, tárlatvezetések, kísérletek, laborlátogatások, bemutatók, versenyek, filmek és kreatív foglalkozások várják az érdeklődőket.

Kiválogattam neked a több mint 1500 programajánlat közül néhány érdekességet, amit a szervezők általános iskolásoknak is javasolnak. Böngészd át ezt a listát, és tölts el két napot a tudósok világában!

Kattints a program címére és máris jelentkezhetsz a programra!

Kisiskolásoknak is ajánlott programok

 

KLÍMAVÁLTOZÁS TESTKÖZELBŐL

Klímaváltozás? Éghajlatváltozás? Mit jelent a 2 fok? Tehetünk-e ellene, és ha igen akkor mit? Ha érdekel a körülöttünk lévő világ és annak változásai, akkor itt a helyed.

Pannon Egyetem – Mérnöki Kar

TESZTELD A TUDÁSOD A FENNTARTHATÓSÁG TÜKRÉBEN!

Ismered a környezetedet? Ha igen, teszteld a tudásod! Ha nem, gyere és segítünk, hogy bővítsd a tudásod!

Pannon Egyetem – Mérnöki Kar

TISZTA VÍZZEL ÁLMODOM

Gondolkodtál azon, honnan jut el az emberekhez a tiszta víz? És utána hova megy? Mit szabad leereszteni a lefolyóba, és miért fontos ez? Tudtad, hogy a víz, amit mi iszunk, egykoron már átment egy dinoszaurusz veséjén? Ezekre és még több vízgazdálkodással kapcsolatos kérdésre keressük együtt a választ a Kutatók éjszakáján.

Pannon Egyetem – Mérnöki Kar

ÉP TALAJBAN ÉP NÖVÉNYEK – MIÉRT FONTOS A TALAJ EGÉSZSÉGÉNEK MEGŐRZÉSE?

Talajaink állapota a nagyipari termesztés, és a klímaváltozás hatására egyre romlik. Márpedig egészséges talaj nélkül, nincsen egészséges termés sem. Ebben az előadásban megismerkedhettek a talaj szerepével elsősorban a biogazdálkodás szemszögéből.

Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet – ÖMKi

GABONÁTÓL A KENYÉRIG VEGYSZEREK NÉLKÜL

Hazánkban egy ember évente átlagosan 36 kg kenyeret fogyaszt. A kenyér minősége ezért is fontos kérdés. Az egészséges kenyér útja a szántóföldeken kezdődik, ahol ökológiai módon, kémiai vegyszerektől mentes, egészséges talajban nevelt gabona terem.

Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet – ÖMKi

ÉLŐLÉNYEK VÁLASZAI A VÁLTOZÓ KÖRNYEZETRE

Kíváncsi vagy, hogyan reagálnak az élőlények az élőhelyük megváltozó környezeti feltételeire? Szeretnéd megismerni az élőlények viselkedését jellemző vizsgálati módszereket? Érdekel, hogyan lehet egyszerűen számszerűsíteni a ragadozás és a szervesanyag lebontás mértékét? Mindezt megismerheted, sőt ki is próbálhatod a DE TTK Ökológiai Tanszékének munkatársai által kutatott ízeltlábúakkal (ászkarákok, pókok, holyvák, futóbogarak).

Debreceni Egyetem

HANGYAFARM AZ ÍRÓASZTALON

Tudtátok, hogy már mintegy 2000 „hangyás” ember él Magyarországon? A program bevezetéseként megismerkedhetünk a hangyák tartási feltételeivel és lehetőségeivel. Ezután hangyafarmok készítésére lesz lehetőség, melyek nem csak hobbi, de tudományos célokra is felhasználhatóak.

Debreceni Egyetem

TÉNYEK ÉS TÉVHITEK AZ IVÓVÍZRŐL

A víz mindennapi életünk része, megisszuk, fürdünk benne. Elvárjuk, hogy tiszta és biztonságos legyen. De tudjuk-e, mitől „jó”, mikor tiszta a víz? Hogyan vizsgálják? Mi a jobb, a csapvíz vagy az ásványvíz? Mire jók a víztisztító kisberendezések? Ezekre a kérdésekre kaphatnak választ, akik ellátogatnak „vizes” programunkra, és meghallgatják az ismeretterjesztő előadást.

Nemzeti Népegészségügyi Központ

FŰBEN-FÁBAN ORVOSSÁG

Ismerd meg a körülöttünk lévő gyógynövényeket! Ki tud többet róluk? Nyersz a Kahoot-játékban?

Dunakeszi Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola

Felsősöknek szánt programok

ÚT A KIHALÁSHOZ

 „A földi élet történetének olyan korát éljük napjainkban, amikor a Föld fajgazdagsága az eddig legnagyobb, ugyanakkor a fajok kihalásának sebessége is minden korábbinál gyorsabb.”

A kihalási események a Földi evolúció részét képezik, azonban napjainkban nem csak természetes folyamatok játszódnak le, ebben az előadásban a kihalások okait, következményeit és lehetséges megoldások témakörőrét járjuk körbe.

Eszterházy Károly Katolikus Egyetem

MADARAK LENCSEVÉGEN

Az este folyamán intézményünk egy jelenlegi és egy volt diákja avatja be az érdeklődőket a természetfotózás rejtelmeibe.

– Hogyan válhat valaki természetfotóssá? – házi praktikák kezdő fotósoknak

– Miért éppen a madarak lettek a kedvenc témái diákjainknak?

– Milyen felszerelést, ruházatot érdemes magunkkal vinni a fotózásra?

– Milyen érdekes, különleges és vicces helyzetekbe keveredhetünk a megfigyelés folyamán?

– Miért fontos a madárhangok ismerete?

– Miért fontos a „téli vendégek” megfigyelése?

Mindezekre a kérdésekre választ kapsz, ha ellátogatsz az előadásra és megtekinted az előadók kedvenc képeiből létrehozott kiállítást.

Kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium

LEGYÉL TE IS KUTYAJÓLLÉTI NAGYKÖVET!

Interaktív előadásunkon beszélgetünk a kutyák szuperképességeiről, érzelmeikről, és arról, hogyan tudsz segíteni egy ijedt kutyusnak tudományos alapon, kedvességgel. Az előadáson több kutyussal is megismerkedhesz, és neked is készülünk egy kis szórakozással! Gyere el, és legyél te is kutyajólléti nagykövet!

Természettudományi Kutatóközpont

A TALAJOK CSODÁLATOS VILÁGA, AVAGY: „AMI IGAZÁN LÉNYEGES, AZ A SZEMNEK LÁTHATATLAN.”

A talajok és a bennük zajló lebontó folyamatok fontosak a földi élet fenntartásához. Megnézzük, mi kell egészséges működésükhöz, mit tehetünk és mit ne tegyünk ezen értékes forrásainkkal, és bepillantást nyerhetünk néhány érdekes kutatási témába.

ELKH Ökológiai Kutatóközpont

EVOLÚCIÓBIOLÓGIAI KEREKASZTAL, KÉRDEZZ-FELELEK

Nem hiszel az evolúcióban? Egyáltalán, ez most csak egy hipotézis vagy egy megalapozott elmélet? Hogyan alakult ki az élet és mi lesz egymillió év múlva? Van más evolúcióbiológiával kapcsolatos kérdésed, amire senki nem tudott kielégítő választ adni? Programunkon kérdezhetsz bármit, a szakértők pedig válaszolnak.

Eötvös Loránd Tudományegyetem