Barion Pixel

A nyár is igazán különleges a lengék életében. Fedezzétek fel az apró kis lények élőhelyét és segítségükkel ismerjétek meg a hazai nádasok élővilágát!

Kinek, hogyan olvasd?

Berg Judit: Lengemesék II. Nádtengeri nyár című mesekönyve a korában már bemutatott Lengemesék I. – Tavasz a Nádtengeren történetét követő második kötet, amit 6 éves kortól ajánlanak. 8 éves kortól pedig már önállóan is olvashatják a gyerekek Füttyös Vilkó és barátai kalandjait.

A kötet 13 fejezete esti mesének is kitűnő választás, de ne lepődj meg, ha a gyerkőc nem akar megállni egy-egy fejezet végén, hiszen a gyerkőc és felnőtt lengék igen izgalmas kalandokat élnek át együtt. 🙂

Környezettudatosságra tanít

A Lengemesék sorozatának második kötete is észrevétlenül, a mesék segítségével tanítja a környezet szeretetére a gyerekeket. Az izgalmas történeteket hallgatva  a kicsik megismerik a hazai nádasok élővilágát, amit aztán igazi kirándulások alkalmával a valóságban is megtapasztalhattok együtt.

A környezettudatosságra nevelés nem csak ismeretterjesztő, oktató könyveken keresztül valósulhat meg. Ebben a könyvben egy varázslatos lengevilág kapcsolódik a hazai valóságos természethez.

Miközben Füttyös Vilkó és barátai kalandjait követitek, megtudjátok…

  • mi jellemzi a vízisiklók testét és életmódját
  • hogyan ártanak a túrázó emberek a nádas élővilágának
  • milyen károkat okoznak a tó körül eldobott műanyag palackok
  • hogyan nehezíti meg a harácsok nemtörődömsége, lustasága miatt bekövetkező vízhiány, szárazság és szennyezett környezet az életüket
  • milyen ötletekkel tudja Vilkó újrahasznosítani az eldobott hulladékokat
  • miért fontos, hogy legyen elég oxigén a vízben
  • és milyen ötleteket ad Sulyom király a harácsoknak, amivel magukat és környezetüket is megmenthetik

Ebben különleges

A lengék társadalma épp olyan változatos, mint az embereké. A „zöld hajú” Vilkó felnőtté válásának folyamata fontos tanulságokat ad át az olvasónak.

Igazi mesét olvashatunk fiatal, okos és talpraesett főhőssel, támogató barátokkal és veszélyes ellenségekkel. Az olvasás közben átélt kalandok pedig olyan helyszínen játszódnak, ahová akár el is kirándulhat a család.

Hangolódj rá

A történetek könnyen érthető stílusban mesélik el Vilkó kalandjait, amiből nem maradhat el az izgalom és feszültség sem. Mutatok két részletet, hogy te is lásd, mire számíthatsz:

„A kíváncsian bámuló szempár tulajdonosa nem más volt, mint Nátri, a pikkelyes bőrű, izmos hátú vízisikló. Hajlékony testét a nádszálakra csavarva napozott a vízfelszín fölött, lustán bámulta Vilkó titkos munkálkodását, miközben néha szemtelenül kiöltötte a nyelvét.

 

„A palack jóval nagyobb és csúszósabb volt, mint a bambuszbuzogányból készült torpedó, de Lile és Jani mégis biztosan ült rajta, Vilkó pedig máris a hattyúnak rontott. A kiskacsák időközben elérték a nádast, és a sűrű nádszálak között találtak menedéket. A hattyú dühös sziszegéssel próbálta megtalálni őket, figyelmét lekötötte a récecsalád, így a lengék rohama teljesen váratlanul érte.

Fogd a kezedbe

A Lengemesék II. Nádtengeri nyár egy kis méretű, kemény borítós, kedves színes illusztrációkkal díszített könyv. A szövegek betűmérete jól olvasható, így a kisiskolások olvasás gyakorlásra is használhatják.

Nézd meg, hogyan zajlik egy izgalmas nyári torpedócsata

 

Szerintem…

…a Lengemesék sorozatát érdemes egymás után sorban elolvasni, így a gyerekek teljes képet kapnak a természet évszakonkénti változásairól. 

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, most meg is vásárolhatod. 🙂