Barion Pixel

Ősszel nagy a forgalom a nádtengeren. Vándormadarak tömegei találnak itt pihenőhelyet hosszú útjuk előtt. Vajon hogyan változik meg ettől a lengék élete? És hogyan készülnek fel a télre?

Kinek, hogyan olvasd?

Berg Judit: Lengemesék III. Ősz a Nádtengeren című kötetében tovább folytatódik Vilkó és barátai története. A lengék csapatát már tavasszal és  nyáron is elkísérhettük a nádtengeri kalandjaikra. A sorozat harmadik részét is 6 éves kortól ajánlják, 8 éves kortól pedig már önállóan is olvashatják a gyerekek.

Az őszi történet 14 fejezete esti mesének is kitűnő választás, de ha őszi vízparti kirándulásra indultok, akkor is érdemes magatokkal vinni.

Környezettudatosságra tanít

Ha az előző két kötetet már olvastátok, tudod, hogy a sorozat észrevétlenül, a mesék segítségével tanítja a környezet szeretetére a gyerekeket. Az izgalmas történeteket hallgatva  a kicsik megismerik a hazai nádasok őszi élővilágát, amit aztán igazi kirándulások alkalmával a valóságban is megtapasztalhattok együtt.

A környezettudatosságra nevelés nem csak ismeretterjesztő, oktató könyveken keresztül valósulhat meg. Ebben a könyvben egy varázslatos lengevilág kapcsolódik a hazai valóságos természethez.

Miközben Füttyös Vilkó és barátai kalandjait követitek, megtudjátok…

  • hogyan rejtőzködnek a gémek
  • mit esznek télen a kecskebékák
  • hogyan tartósíthatjuk télire a természet kincseit
  • mi segíti a juharfa terjedését
  • mi az a sulyom
  • mikor indulnak útnak a récék és a nádirigók
  • hogyan készülnek téli álomra a nádtenger lakói

Ebben különleges

A lengék társadalma épp olyan változatos, mint az embereké. A „zöld hajú” Vilkó felnőtté válásának folyamata fontos tanulságokat ad át a gyerekeknek.

Igazi mesét olvashatunk fiatal, okos és talpraesett főhőssel, támogató barátokkal és veszélyes ellenségekkel. Az olvasás közben átélt kalandok pedig olyan helyszínen játszódnak, ahová akár el is kirándulhat a család.

Hangolódj rá

A történetek könnyen érthető stílusban mesélik el Vilkó kalandjait, amiből nem maradhat el az izgalom és feszültség sem. Mutatok két részletet, hogy te is lásd, mire számíthatsz:

„- Sajnos az én szárnyam nem bír már ilyen hosszú utat – jelentette ki Pallasz.

– Én szívesen odarepülök – ajánlotta Kormos -, csak azt nem tudom, hogy fogom megtalálni a bölcs gyógyítót.

– Őt ugyan sehogy! Egyedül a lengéknek elég éles a látása ahhoz, hogy megtalálják Minerva rejtekhelyét. Különben sem hiszem, hogy szóba állna holmi vándormadárral.”

 

„Vilkó nemcsak kémlelőnyílásokat és lőréseket tervezett az őrbódéba, de azt is kigondolta, hogyan lehetne egy apró kályha és parázs segítségével meleget varázsolni az igencsak huzatos leshelyre.

Fogd a kezedbe

A Lengemesék III. Ősz a Nádtengeren egy kis méretű, kemény borítós, kedves színes illusztrációkkal díszített könyv. A szövegek betűmérete jól olvasható, így a kisiskolások olvasás gyakorlásra is használhatják.

Lapozz bele

 

Szerintem…

…a Lengemesék sorozatát érdemes egymás után sorban elolvasni, így a gyerekek teljes képet kapnak a természet évszakonkénti változásairól. 

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, most meg is vásárolhatod. 🙂