Barion Pixel

Mimó és Csipek első kirándulása Cserke házáig igazi ismeretszerző túra. Izgalmas túrájukon új barátokat szereznek, akik azt is megtanítják nekik, mit jelent környezetbarátan élni. Tanuljatok ti is velük!

Kinek, hogyan olvasd?

Kisfaludi Boróka és Szűcs Anikó Mimó és Csipek az erdőben című meséjének hősei nem csak két kedves mesefigura, hanem egy komplex környezeti nevelési program főszereplői, akik az ovis korosztálynak tanítják meg, mi mindent tehetünk környezetünk védelméért.

A gyerkőcök imádni fogják a két bumfordi figurát, akik mindenre kíváncsiak és barátaikkal bátran utána járnak azoknak a kérdéseknek, amik az ovisokat foglalkoztatják.

A meséket bármikor felolvashatod a kicsiknek, de érdemes együtt tanulmányozni a szövegeket kísérő tartalmas képeket. Ezek segítenek abban is, hogy átbeszéljétek a hallottakat. A rövid történetek esti mesének is kiválóak.

Környezettudatosságra tanít

Mimó és Csipek kíváncsisága és természetszeretete izgalmas és a gyerekek számára érthető módon mutatja meg a környezettudatosság sok-sok lehetőségét.

Ebben a mesekönyvben a barátok az erdőn, a patakon és a domboldalon át jutnak el Cserke otthonához, és az úton megismerkednek a környezetvédelem fontos területeivel:

  • Kupacs, a süni megmutatja, miért fontos és mire jó a hulladékot szelektíven gyűjteni.
  • Potyka, a béka elmeséli, mi mindennel szennyezzük vizeinket, és tanácsokat ad, hogyan takarékoskodhatunk a vízzel.
  • Berka, a bagoly pedig a levegő szennyezének káros hatásaira hívja fel a figyelmet.
  • Cserke, a róka háza pedig igazi zöld lakóhely, ahol sok jó példát találunk arra, hogyan lehet a mi otthonunk is energiatakarékos és természetközeli.

Ebben különleges

Az Európalánta Egyesület élményszerű tanulásra alapozva kreatív figurák segítségével juttatja el a zöld gondolatokat az egészen fiatal gyermekekhez. Mimó és Csipek ma már nem csak mesehősök, hanem létező bábok, akikkel a gyerekek találkozhatnak óvodai foglalkozáson, nagyobb rendezvényeken vagy akár különleges élményösvényeken.

A mesék nyelvezete a gyerekek számára követhető és élvezetes. Biztos lehetsz benne, hogy miután elmeséled a történeteket, a gyerekek képes lapozgatóként már egyedül is használni fogják ezt a könyvet.

A meséket záró kedves kis mondóka segít elmélyíteni az éppen megszerzett tudást. Az egybefüggő történet újabb és újabb fejezeteit izgatottan várják a gyerekek.

A történethez készült színes illusztrációk sok részlettel kötik le a kicsik figyelmét. A képekről beszélgetve könnyű feldolgozni a hallottakat, így az környezettudatosságról szerzett ismereteik elmélyülnek.

Hangolódj rá

Számomra nagyon fontos, hogy egy mese milyen stílusban készül. Mimó és Csipek történetei olvasása közben úgy éreztem, mintha én magam mesélném el az eseményeket saját szavaimmal. A párbeszédek is természetesek, hasonlóan történne meg minden, ha az ovisok és felnőttek élnék át a kalandokat.

Mutatok két rövid részletet a könyvből, hogy te is megérzed a mesék stílusát és hangulatát:

„- Okosan kell építkezni, hogy a levegő tiszta maradjon. Miközben áramot termel az erőmű, rengeteg káros anyag füstölög belőle, ami tönkreteszi a mi egészségünket és az egész természetet, ráadásul rossz hatással van az időjárásra is. Mostanra túlságosan nagy lett a szennyezés, ezért kellett leállítani az erőművet. A városban az autók sem közlekedhetnek.

 

„- Biciklivel jöttem – mutatott a kétkerekűre a róka -, nem kell hozzá üzemanyag, és dinamós lámpám van.

– Dinamókus? Az meg mi? – értetlenkedett Csipek.

– Van tekerős lámpátok?

– Van, tegnap este jól is jött – vágta rá Mimó.

– Hasonlóan működik a dinamós lámpa is. Csak nem kézzel, hanem a kerékkel tekerem.”

Fogd a kezedbe

A Mimó és Csipek az erdőben az ovisok számára is könnyen lapozható, tartós négyzet alakú mesekönyv, színes és kemény borítós 36 oldalas kiadvány.

Bárhová magatokkal tudjátok vinni ezt a 315 grammos olvasnivalót.

A meséket minden oldalon mozgalmas illusztrációk kísérik. Érdemes külön is elmerülni egy-egy jelentben. Jó kis feladat felismerni a szóba kerülő élőlényeket és tárgyakat.

A matt belső lapokon jól tördel szöveget és kényelmesen olvasható betűket találsz, így a már olvasni tudó kisiskolásoknak egyedül is klassz kikapcsolódást kínál.

Lapozz bele

 

Olvass bele

A szerzők még azt is lehetővé tették, hogy a könyv első fejezetét elolvasd, és belekukkanthatsz a mesékhez tartozó foglalkoztatófüzetbe is. Kattints a képekre és már meg is nyílnak a könyv és a füzet részletei:

1. fejezet – Az erdőben

Foglalkoztató füzet – Betekintő

Szerintem…

… ha ovisoknak és kisiskolásoknak keresel olyan történeteket, amiben szerethető szereplők és hasznos ismeretek vannak, akkor ez a sorozat az egyik kedvencetek lesz. Kicsit sajnálom, hogy akkor ismertem meg Mimót és Csipeket, amikor már a gyerekeim kinőttek ebből a korból. Szívesen meséltem volna ezeket a történeteket is újra és újra, ahogy a Boribon sorozattal tettük.

A könyvet  a szerzők ovis foglalkozásokra is szánták, egy komplex óvodai nevelési program segíti a pedagógusok munkáját. Az pedig már maga a csoda (és velem meg is történt), amikor egy rendezvényem személyesen találkozhatsz a két bábfigurával, Mimóval és Csipekkel. ❤️