Barion Pixel

Egyre több szó esik a beporzók védelméről, hiszen nélkülözhetetlen szerepük van a növények szaporodásában, ezzel együtt pedig minden élőlény életére is hatással van szorgos munkájuk. 

Erre a fontos szerepre szeretné felhívni a gyerekek és felnőttek figyelmét ez a meseíró pályázat is, amit az Agrárminisztérium hirdetett meg a 2021. évi Föld Napja alkalmából.

Miről szól a pályázat?

A beporzó rovarok nagyon változatos csapata hihetetlen munkát végez. Fontos szerepük van a különböző beporzó élőlényeknek növényeink túlélésében, szaporodásában és terjedésében.

A beporzás létfontosságú természeti folyamat, amelyben a rovarok játsszák a főszerepet, közülük is elsősorban a méhek és a zengőlegyek, valamint a pillangók és a lepkék, egyes bogarak és más repülő rovarok.

Az utóbbi években egyre több kutatási eredmény hívja fel a figyelmünket arra, hogy a rovarvilág rendkívüli fogyatkozása milyen drámai hatással lehet életünkre, hiszen haszonnövényeink kétharmadát, növényi táplálékunk egyharmadát beporzó állatoknak köszönhetjük.

Ki pályázhat?

A pályázatra egyéni és csoportos kategóriában várják a meséket.

Az alábbi korcsoportokban díjazzák az alkotásokat:

  • óvodások (a gyerekek meséjét az óvodapedagógus lejegyzi, a gyerekek illusztrálják)
  • 6-10 évesek
  • 10-14 évesek
  • 14-18 évesek
  • pedagógusképző intézmények hallgatói
  • óvodapedagógusok, tanítók, tanárok

Mivel lehet pályázni?

Egy eredeti, máshol még nem publikált mesével lehet pályázni, aminek a beporzó rovarokhoz kell kapcsolódnia.  A meséhez illusztrációt / illusztrációkat is lehet készíteni, de nem követelmény, viszont plusz pont kapható érte.

A mese maximális terjedelme 2 oldal szöveg + legfeljebb 5 rajz lehet.

Az elkészült meséket online kitöltött űrlapon lehet beadni, amihez a hozzájárulási nyilatkozatot is csatolni kell. 

Kattints a képre és nézd meg a pályázati kiírás részleteit:

 

Kiket díjaznak?

A pályázatokat a kiíró szervezet munkatársai és felkért külső szakértők értékelik. A pályázat nyertesei díjazásban részesülnek, és a bírálók által legjobbnak ítélt meséket elektronikus kiadványban teszik közzé.

Meddig várják a pályázatokat?

A pályázatok beadási határideje: 2021. május 31.

Ha szívesen indulnál a pályázaton, itt találod a részletes pályázati kiírást.