Barion Pixel

Mimó és Csipek most a városban keresi a kalandokat, miközben barátaik segítségével megtanulják a hulladékcsökkentés fontos lépéseit, a javítás és az újrahasználat értékét.

Kinek, hogyan olvasd?

Kisfaludi Boróka és Szűcs Anikó Mimó és Csipek a városban című mesekönyvének hősei nem csak két kedves mesefigura, hanem egy komplex környezeti nevelési program főszereplői, akik az ovis korosztálynak tanítják meg, mi mindent tehetünk környezetünk védelméért.

A gyerkőcök imádni fogják a két bumfordi figurát, akik mindenre kíváncsiak és barátaikkal bátran utána járnak azoknak a kérdéseknek, amik az ovisokat foglalkoztatják.

A meséket bármikor felolvashatod a kicsiknek, de érdemes együtt tanulmányozni a szövegeket kísérő tartalmas képeket. Ezek segítenek abban is, hogy átbeszéljétek a hallottakat. A rövid történetek esti mesének is kiválóak.

Környezettudatosságra tanít

Mimó és Csipek kíváncsisága és természetszeretete izgalmas és a gyerekek számára érthető módon mutatja meg a környezettudatosság sok-sok lehetőségét.

Ebben a mesekönyvben a barátok egy rejtélyes térkép segítségével követik a nyomokat, hogy megfejtsék Cserke fejtörőit. Az úton megismerkednek a környezetvédelem fontos területeivel:

  • Pemzli, a patkány ráébreszti őket, hogy milyen fontos az épített környezet védelme.
  • Mityó, a macska megmutatja, mennyi értékes dolog van a hulladékok között, és mi mindent lehet újrahasznosítani.
  • Kupacs, a süni most a veszélyes hulladékok különleges kezelését tanítja meg.
  • Cserke, a róka pedig a közös munka közben sok jó ötletet ad a környezettudatos városi élethez.

Ebben különleges

Az Európalánta Egyesület élményszerű tanulásra alapozva kreatív figurák segítségével juttatja el a zöld gondolatokat az egészen fiatal gyermekekhez. Mimó és Csipek ma már nem csak mesehősök, hanem létező bábok, akikkel a gyerekek találkozhatnak óvodai foglalkozáson, nagyobb rendezvényeken vagy akár különleges élményösvényeken.

A mesék nyelvezete a gyerekek számára követhető és élvezetes. Biztos lehetsz benne, hogy miután elmeséled a történeteket, a gyerekek képes lapozgatóként már egyedül is használni fogják ezt a könyvet.

A verses fejtörők és a könyv végén olvasható vándordal segít elmélyíteni az éppen megszerzett tudást. Az egybefüggő történet újabb és újabb fejezeteit izgatottan várják a gyerekek.

A történethez készült színes illusztrációk sok részlettel kötik le a kicsik figyelmét. A képekről beszélgetve könnyű feldolgozni a hallottakat, így a környezettudatosságról szerzett ismereteik elmélyülnek.

Hangolódj rá

Számomra nagyon fontos, hogy egy mese milyen stílusban készül. Mimó és Csipek történetei olvasása közben úgy éreztem, mintha én magam mesélném el az eseményeket saját szavaimmal. A párbeszédek is természetesek, hasonlóan történne meg minden, ha az ovisok és felnőttek élnék át a kalandokat.

Mutatok két rövid részletet a könyvből, hogy te is megérzed a mesék stílusát és hangulatát:

„- Micsoda lelkes közönség, nektek aztán igazán érdemes játszani! – köszöntötte Mimóékat a zenész.

– Muzsikáló konyhakredenc! Ez aztán a különös zenekar! – nevetett Csipek. – Te ki vagy, és honnan szerezted ezeket a hangszereket?

– Mityó vagyok, a macskazenész, és magam készítettem őket a műhelyemben. Ha érdekel titeket, szívesen megmutatom.”

 

„- Ez volna az a csuda játszótér? Hisz itt minden csupa kosz és gaz, a hinta leszakadt, a csúszda pedig eltörött…

– Én erre a libikókára sem ülnék fel szívem szerint! – piszkálta meg a nyikorgó léceket Csipek.

– Igaz, ami igaz, lesz munkánk vele, de meglátjátok, hogy együtt milyen szép játszóteret fogunk varázsolni belőle – biztatta őket Cserke.”

Fogd a kezedbe

A Mimó és Csipek a városban az ovisok számára is könnyen lapozható, tartós, négyzet alakú mesekönyv, színes és kemény borítós 36 oldalas kiadvány.

Bárhová magatokkal tudjátok vinni ezt a 312 grammos olvasnivalót.

A meséket minden oldalon mozgalmas illusztrációk kísérik. Érdemes külön is elmerülni egy-egy jelentben. Jó kis feladat felismerni a szóba kerülő élőlényeket és tárgyakat.

A matt belső lapokon jól tördelt szöveget és kényelmesen olvasható betűket találsz, így a már olvasni tudó kisiskolásoknak egyedül is klassz kikapcsolódást kínál.

Lapozz bele

 

Olvass bele

A szerzők még azt is lehetővé tették, hogy a könyv első fejezetét elolvasd, és belekukkanthatsz a mesékhez tartozó foglalkoztatófüzetbe is. Kattints a képekre és már meg is nyílnak a könyv és a füzet részletei:

1. fejezet – Kalandra fel!

Foglalkoztató füzet – Betekintő

Szerintem…

… ha ovisoknak és kisiskolásoknak keresel olyan történeteket, amiben szerethető szereplők és hasznos ismeretek vannak, akkor ez a sorozat az egyik kedvencetek lesz. Ezek a kalandok a valóságban is megtörténhetnek, a gyerekek egy városi sétán maguk is látják a megrongált padokat, festett falakat… és biztos vagyok benne, hogy a könyv elolvasása után szívesen vesznek részt szüleikkel az ovis vagy lakótelepi játszótér felújításában. ❤️