Barion Pixel

Kíváncsi vagy, hogyan éli mindennapjait egy vérbeli környezettudatos 13 éves kamaszfiú? Gerendás Olivér, azaz GEO épp a nyári szünet napjait tölti családjával és barátaival. De Geo hétköznapjai különlegesek, hiszen minden apró eseményt áthat a zöld szemlélet.

Kinek, hogyan olvasd?

Zakarné Varjas Kata GEO, a környezettudatos kiskamasz című könyvének főszereplője 13 éves, így az ő életébe bepillantó történetek is ennek a fiatal tizenéves korosztálynak szólnak. Az ő tudásszintjüknek megfelelő szinten tanít a könyv a felelős mindennapokra, környezetünk védelmére.

A könyvet bátran a kezébe adhatod a felsős gyermekednek. Rövid, 2-5 oldalas fejezetből áll, így a mai „kevésbé olvasó” nemzedéknek is fogyasztható. De azt is jó ötletnek tartom, ha együtt olvassátok a könyvet, akár egymásnak felolvasva. Hiszen így egy-egy fejezet után lesz alkalmatok megbeszélni a hallottakat. Minden fejezetben egy sor környezettudatos tippet találtok, így érdemes utána elgondolkodni, ti esetleg mit változtatnátok otthon.

Környezettudatosságra tanít

A könyvben egy olyan fiút ismersz meg, aki családjával és közeli ismerőseivel különös figyelmet fordít a környezetvédelemre. Fejezetről fejezetre haladva egyre inkább az az ember érzése, hogy ilyen család nincs is.

De én most biztosítalak róla, hogy igenis van ilyen család. Nem is egy. Na nem az enyém, mi is csak kullogunk a sok jó példa után. 🙂

Geot olyan felnőttek veszik körül, akiknek természetes a környezet védelme, mindennapjaikat átszövik a tudatos, felelős cselekedetek. Még hihetőbbé válik a dolog, amikor megtudjuk, hogy az apuka a legnagyobb környezetvédő szervezetnél környezetmérnök. Így már érthető pl. a szuper környezettudatos otthon és a hulladékmentesség.

Geo gyakorlatilag ebbe a környezetbe és szemléletmódba nő bele, számára teljesen természetes egy sor olyan dolog, amire a könyvet olvasó kamaszok esetleg csak pislognak.

Mi mindent tesz Geo a mindennapokban?

  • kerékpárral kirándul a természetbe
  • az erdőben szemetet gyűjt
  • saját terméseket termeszt a kertben
  • napelemes zseblámpát használ
  • fát ültet
  • csapvizet iszik és kulacsot használ
  • csomagolás-mentesen vásárol
  • menhelyről fogad be kutyát
  • szezonális ételeket fogyaszt
  • komposztál…

és mindezek mellett aktív közösségi életet él. Honnan van erre energiája? A könyvben erre is megtalálod a választ. A család Földanyát családtagnak tekinti, és a környezettudatossággal a földi életet védik. Geo felnőtt korában környezetvédő szeretne lenni, felvilágosítással és szemléletformálással foglalkozik majd. Biztos vagyok benne, hogy ehhez saját életmódja tökéletes példamutatás lesz a jövőben is.

 

Ebben különleges

A könyv különös természetességgel mutatja meg, hogyan élhet egy család igazán zölden. A családtagok törődnek egymással, figyelnek a többiekre és időt szánnak a beszélgetésekre. Az olvasó részese lesz ezeknek a beszélgetéseknek, és közben megtudja pl. hogyan vélekednek a barátok a 4 fal közé szorult, a számítógép előtt virtuális életet élő társaikról.

Ez a könyv igazán MAI történet. Aki elindul a zöldülés útján, szépen sorban a valóságban is megismeri a könyvben is említett csomagolásmentes boltokat, helyi piacokat, házi készítésű szappanok receptjeit és a cserebere vásárok lehetőségeit.

Ha olvasás közben túlzásnak is tartjuk ezt a sok környezetvédő cselekedetet, Geo és családja mégis példát mutat egy vágyott, természetesebb életre.

Hangolódj rá

Olvasás közben úgy éreztem, érdemes lenne jegyzetelni a sok hasznos ötletet, amit Geo és családja megvalósít otthon. Egy részük igazi apróság, mégsem alkalmazzuk mindannyian. Érdemes neked is úgy figyelni a történetet, hogy közben egy gyakorlati tennivaló listát is írsz a fejedben.

Most inkább két „elméletibb” részletet mutatok, ahol a környezetvédelem fontosságáról, az emberi felelősségről van szó. Ezekből a bölcsességekből te is megérzed a könyv stílusát és hangulatát:

„A tudás, a tájékozottság a legfontosabb. Ha az emberek tisztában lennének a jelenlegi helyzettel, Földünk állapotával, akkor változtatnának életvitelükön!”

„Ha kicsik vagyunk is, nagy dolgokat tudunk véghezvinni! – mondtam, de ekkor a barátaim már békésen szuszogtak.

Nagyot aludtunk a szabad ég alatt. Nincs is ennél pihentetőbb.”

 

„Pedig jobb együtt lenni másokkal – ismerkedni, beszélgetni, játszani, együtt gondolkodni, gondjainkat megosztani – mint egyedül lenni. Jó dolog a közös tulajdon, nem kell, hogy mindenből sajátunk legyen. Erre ugyanúgy vigyáznunk kell, mintha csak a miénk volna. Ha ezt nem értjük meg, mi lesz a vizeinkkel, a levegővel, földjeinkkel, állatainkkal, növényeinkkel?”

Fogd a kezedbe

A GEO, a környezettudatos kiskamasz egy könnyű, szolidan színes, A4-nél kisebb, négyzetes formájú kemény borítós 98 oldalas könyv. Bármilyen kis táskába bedobhatja a gyerkőc ezt a kis 319 grammos olvasnivalót.

A könyvet a szerző, Zakarné Varjas Kata illusztrációi díszítik, minden páros oldalon találsz egy-egy kis színes rajzot az aktuális témáról.

A fényes belső lapokon jól tördel szöveget és a gyerekeknek is kényelmesen olvasható betűket találsz.

Lapozz bele

 

Szerintem…

… ez a könyv jó stílusban szól a megcélzott korosztályhoz, sikeresen vezeti be Geo mindennapjain keresztül a tizenéveseket a környezetvédelem alapjaiba. A könyv nagyon aktuális, a rövid történetek jó kiindulási alapot nyújtanak egy-egy érdekes beszélgetésre hazánk élővilágáról, a tudatos vásárlásról, az ételhulladék elkerülésének fontosságáról vagy éppen a környezetkímélő közlekedésről.

Olvasás közben a felnőtt is azt veszi észre, hogy bővülnek az ismeretei és gyakorlati útmutatót kap a zöldüléshez. A könyvben rengeteg a hasznos információ, a stílus mégis gördülékeny, élvezhető.

A könyvet iskolai feldolgozásra is ajánlom. Akár egy egész éves öko szakkör anyagát is biztosítja, ha hétről hétre egy történetet olvasunk el a gyerekekkel, majd az adott témát beszélgetéssel és kreatív alkotással dolgozzuk fel.