Barion Pixel

Gondolkodtál már azon, vajon honnan jön az áram, amit mindenféle dolgokra használunk? Ha elkíséred Mimót, Csipeket és Ficak kutyust erre az izgalmas kalandra, megtudod, miért fontos, hogy mindannyian takarékoskodjunk ezzel az erőforrással.

Kinek, hogyan olvasd?

Gál Noémi, Győrfi Ágnes, Kisfaludi Boróka és Pásztor Péter Mimó és Csipek – Születésnap újratöltve című mesekönyv két főszereplője nem csak két kedves mesefigura, hanem egy komplex környezeti nevelési program főszereplői, akik az ovis korosztálynak tanítják meg, mi mindent tehetünk környezetünk védelméért.

A gyerkőcök imádni fogják a két bumfordi figurát, akik mindenre kíváncsiak és barátaikkal bátran utána járnak azoknak a kérdéseknek, amik az ovisokat foglalkoztatják.

A meséket bármikor felolvashatod a kicsiknek, de érdemes együtt tanulmányozni a szövegeket kísérő tartalmas képeket. Ezek segítenek abban is, hogy átbeszéljétek a hallottakat. A rövid történetek esti mesének is kiválóak.

A könyvhöz egy kis foglalkoztatófüzet is tartozik, így a mesék ismeretében  jó kis elfoglaltság lesz a változatos feladatokat is megoldani.

Környezettudatosságra tanít

Mimó és Csipek kíváncsisága és természetszeretete izgalmas és a gyerekek számára érthető módon mutatja meg a környezettudatosság sok-sok lehetőségét.

A születésnap újratöltve három története az energiahasználatról szól. A mese választ ad a gyerekeknek a következő kérdésekre:

  • Mitől működnek az elektromos berendezések?
  • Honnan jön az áram az otthonunkba?
  • Hova tartanak a nagy vezetékek?
  • Mi történik az erőműben?
  • Milyen megújuló energiákat használhatunk?
  • Mi mindennel spórolhatunk energiát?

Cserke róka, az energikus ezermester háza tele van környezettudatos megoldásokkal. Segítségével Mimó és Csipek otthona is átáll a zöld energiára, így még a várva várt szülinapi buli sem marad el. 🙂

Ebben különleges

Az Európalánta Egyesület élményszerű tanulásra alapozva kreatív figurák segítségével juttatja el a zöld gondolatokat az egészen fiatal gyermekekhez. Mimó és Csipek ma már nem csak mesehősök, hanem létező bábok, akikkel a gyerekek találkozhatnak óvodai foglalkozáson, nagyobb rendezvényeken vagy akár különleges élményösvényeken.

A mesék nyelvezete a gyerekek számára követhető és élvezetes. Biztos lehetsz benne, hogy miután elmeséled a történeteket, a gyerekek képes lapozgatóként már egyedül is használni fogják ezt a könyvet.

Minden mesét egy „Tudtad?” ismeretterjesztő és aktivizáló oldal követ, ahol röviden összefoglalva olvashatsz az éppen szóba kerülő környezeti témáról. A gyerekek kapnak egy-két felfedező feladatot és egy fontos, a mindennapokban alkalmazandó jó tanácsot is.

A történethez készült színes illusztrációk sok-sok izgalmas részlettel kötik le a kicsik figyelmét. Már a belső borítók tanulmányozása is klassz program. A munkafüzet pedig még több lehetőséget kínál arra, hogy a gyerekek feldolgozzák a hallottakat, így az energiatakarékosságról szerzett ismereteik elmélyüljenek.

Hangolódj rá

Számomra nagyon fontos, hogy egy mese milyen stílusban készül. Mimó és Csipek történetei olvasása közben úgy éreztem, mintha én magam mesélném el az eseményeket saját szavaimmal. A párbeszédek is természetesek, hasonlóan történne meg minden, ha az ovisok és felnőttek élnék át a kalandokat.

Mutatok két rövid részletet a könyvből, hogy te is megérzed a mesék stílusát és hangulatát:

„- Okosan kell építkezni, hogy a levegő tiszta maradjon. Miközben áramot termel az erőmű, rengeteg káros anyag füstölög belőle, ami tönkreteszi a mi egészségünket és az egész természetet, ráadásul rossz hatással van az időjárásra is. Mostanra túlságosan nagy lett a szennyezés, ezért kellett leállítani az erőművet. A városban az autók sem közlekedhetnek.

 

„- Biciklivel jöttem – mutatott a kétkerekűre a róka -, nem kell hozzá üzemanyag, és dinamós lámpám van.

– Dinamókus? Az meg mi? – értetlenkedett Csipek.

– Van tekerős lámpátok?

– Van, tegnap este jól is jött – vágta rá Mimó.

– Hasonlóan működik a dinamós lámpa is. Csak nem kézzel, hanem a kerékkel tekerem.”

Fogd a kezedbe

Mimó és Csipek – Születésnap újratöltve ovisok kezébe való, könnyen lapozható A4-nél kisebb, fekvő mesekönyv, színes és kemény borítós 32 oldalas kiadvány. A hátsó borítóra erősített tasak pedig egy puha borítós 18 oldalas füzetet rejt.

Bárhová magatokkal tudjátok vinni ezt a kis 309 grammos olvasnivalót.

A meséket minden oldalon mozgalmas illusztrációk kísérik. Érdemes külön is elmerülni egy-egy jelentben. Jó kis feladat felismerni a szóba kerülő élőlényeket és tárgyakat.

A matt belső lapokon jól tördel szöveget és kényelmesen olvasható betűket találsz, így a már olvasni tudó kisiskolásoknak egyedül is jó kikapcsolódást kínál.

Lapozz bele

 

Olvass bele

A szerzők még azt is lehetővé tették, hogy a könyv első fejezetét elolvasd, és belekukkanthatsz a foglalkoztatófüzetbe is. Kattints a képekre és már meg is nyílnak a könyv és a füzet részletei:

1. fejezet – Mimó, hol vagy?

Foglalkoztató füzet – Betekintő

Szerintem…

… ha ovisoknak és kisiskolásoknak keresel olyan történeteket, amiben szerethető szereplők és hasznos ismeretek vannak, akkor ez a sorozat az egyik kedvencetek lesz. Kicsit sajnálom, hogy akkor ismertem meg Mimót és Csipeket, amikor már a gyerekeim kinőttek ebből a korból. Szívesen meséltem volna ezeket a történeteket is újra és újra, ahogy a Boribon sorozattal tettük.

A könyvet  a szerzők ovis foglalkozásokra is szánták, egy komplex óvodai nevelési program segíti a pedagógusok munkáját. Az pedig már maga a csoda (és velem meg is történt), amikor egy rendezvényem személyesen találkozhatsz a két bábfigurával, Mimóval és Csipekkel. ❤️