Barion Pixel

Érdekel a környezet védelme, de nem is tudod, hogyan kezdj bele? Szeretnél hasznos tanácsokat és tippeket kapni a hulladék csökkentéséről és az újrahasznosításról? Ez a könyv rengeteg ötletet ad neked! 

Kinek, hogyan olvasd?

Hannah Wilson: Mocsok műanyag és számtalan szemét című ismeretterjesztő könyvét 10 éves kortól ajánlják a gyerekeknek. A kiadvány segítségével a fiatalok megismerhetik a bolygónkat elöntő szemét forrásait és veszélyeit, majd számos ötletet kapnak a különböző hulladékfajták megelőzésére és újrahasznosítására.

Környezettudatosságra tanít

A könyvben minden fejezet egy-egy hulladéktípust jár körbe: megismerjük az anyag jellemzőit, a környezetre gyakorolt hatásait, majd modern példákat, megvalósítható ötleteket kapunk a felelős és tudatos anyaghasználatra.

A kötet segítségével az alábbi hulladékokkal ismerkednek meg a gyerekek:

  • műanyag
  • üveg
  • papír
  • fém
  • textil
  • étel

A fejezetek végén igaz-hamis kérdések és tesztek segítik ellenőrizni, vajon mennyire értettük meg az éppen bemutatott témát.

Ebben különleges

A tizenéves olvasók szeretik  a rövid, figyelemfelkeltő és tömör szövegeket, a témával való azonosulást a könyv fiatalos hangvétele is segíti. Nem csak a hagyományosan szelektálható anyagkoról olvashatunk, a napjainkban egyre hangsúlyosabb textilhulladék és ételmaradék problémáit is feldolgozza a kötet. Mindeközben a szerző odafigyelt arra is, hogy a napjainkban egyre gyakoribb „klímaszorongást” ne erősítse, pozitív jövőképpel, szakmai szójegyzékkel és rengeteg azonnal alkalmazható tippel segít feldolgozni az olvasottakat.

Hangolódj rá

A könyv gazdagon illusztrált, színes oldalai mozgalmasak, informatív ábrákkal és figyelemfelkeltő képekkel segítik a lényeg megértését és megjegyzését. Mutatok két részletet, hogy te is lásd, milyen fiatalos, de közben szakmai ismereteket átadó olvasmányra számíthatsz:

„Hosszú életű anyag, így megfelelően kell tárolni szemétként. A jó hír, hogy végtelenszer újra lehet hasznosítani.”

 

„Az újrahasznosítással megspóroljuk azt az energiát, mely az új fák termesztéséhez és kivágásához kell. Csökken az évekig lebomló papírszemét mennyisége is.”

Fogd a kezedbe

A Mocsok műanyag és számtalan szemét egy közepes méretű, színes, kemény táblás könyv. A betűméret kellemesen olvasható, a rövid szövegek egymástól jól elkülönülve segítik a könnyed olvasást, ezáltal akár bele-bele lapozgatva, rövid idő alatt is hasznos tudással lehetünk gazdagabbak.

Lapozz bele

 

Szerintem…

… ez a fiatalos stílus, a pörgős szövegek és a modern zöld tippek (pl. újrahasznosítható tányér, organikus pamut, pálmaolaj kerülése, kajamentés stb.) segítenek abban, hogy a kamaszok elinduljanak a környezetvédelem útján.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, most meg is vásárolhatod.