Barion Pixel

Te tudod, mit tehetünk azért, hogy ne vágják ki a fákat, ne csökkenjen napról napra az erdők területe? Hallgasd meg Alíz és Miki tanácsait és állítsuk meg együtt a papír pazarlását! Döntéseid hatását most le is ellenőrizheted.

Kinek, hogyan olvasd?

Paolo Mancini és Luca de Leone Óvd a bolygót! – Papír című könyvét már 4 éves kortól bátran odaadhatod a gyerekeknek. Az Óvd a bolygót! sorozat részeként az ovisoknak szánt színes ismeretterjesztő kötet segítségével a kicsik megértik, miért felelős a papírpazarlás az erdőirtásért, és hogyan takarékoskodhatunk a papírral.

A könyv alaposan körbejárja a papírgyártás és újrafeldolgozás témáját és a pazarlás által okozott károkat. Minderről rövid, érthető módon, színes illusztrációkkal mesél a gyerekeknek. Ha a könyvet felnőttel együtt olvassa az ovis, oldalról oldalra haladva érdemes alaposan átbeszélni az olvasottakat és körbejárni az adott témát.

Környezettudatosságra tanít

A könyv belső oldalain forgatható kerekek várják az apró kezeket. Minden fejezethez tartozik egy kerék, amit elforgatva két különböző lehetőséget ismernek meg a gyerekek: egy környezettudatos és egy környezetkárosító viselkedés közül választhatnak. Választásuk után pedig a túloldalra lapozva azt is megtudhatják, hogy döntésük milyen hatással van a természetre. Ez alapján értékelhetik korábbi döntésüket és ha kell, javíthatnak a választott viselkedésen.

A könyv az alábbi kérdésekkel foglalkozik:

  • Milyen anyag a papír?
  • Miért szenvednek az élőlények az erdős területek csökkenésétől?
  • Miért nem jó a környezetnek az egyszer használatos papírtörlő?
  • Hogyan takarékoskodhatunk a papírral?
  • Mi minden kell a papírgyártáshoz,
  • Miért jó újrafeldolgozott papírt vásárolni?
  • Hogyan használhatod fel kreatívan a papírhulladékot?
  • Mit kell tennünk a papír csomagolással?
  • Milyen pozitív hatása lesz annak, ha sokkal kevesebb papírt használunk?

Ebben különleges

Az ovisok imádnak felfedezni, kíváncsiak és a legkönnyebben aktivitás közben tanulnak. Ezt használja ki az Óvd a bolygót sorozat, amelynek könyvei érdekes forgatható kerekekkel vonják be a gyerekeket a környezettudatos döntésekbe. A kicsik a kerekek forgatása közben megtanulják pl. milyen hatással van környezetünkre a túlzott, felelőtlen papírhasználatnak.

Hangolódj rá

A könyv gyönyörűen illusztrált, színes oldalainak segítségével a gyerekek két ovis társukat kísérhetik el a környezettudatos mindennapokon. Mutatok két részletet, hogy te is lásd, mire számíthatsz:

„Hogyan készül a papír?

A papírgyártáshoz fákat kell kivágni. Apró forgácsokká aprítják a fát, majd rengeteg vízzel és vegyszerrel keverik össze. Az így kapott pépből óriási papírlapokat készítenek.”

 

„Indul az újrafeldolgozás hadművelet!

Az újrafeldolgozás a Szennyezéselhárító Csapat egyik legkönnyebb bevetése! Csak annyit kell tenned, hogy A MEGFELELŐ KUKÁBA DOBOD A SZEMETET.”

Fogd a kezedbe

A Óvd a bolygót! egy közepes méretű, részletes illusztrációkkal díszített, kemény táblás könyv, melynek belső kemény oldalai és a forgatható kerekek jól bírják az apró kezek nyúzását. A betűméret kellemesen olvasható, kisiskolások olvasás gyakorlására is használhatják a kiadványt.

Lapozz bele

 

Szerintem…

…ez a könyv a kicsik egyik kedvence lesz, mert a különleges forgatható kerekek és a pörgetés eredményeként változó jelenetek felkeltik a gyerekek érdeklődését, a forgatás aktív tevékenysége elmélyíti a közben szerzett ismereteket.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, most meg is vásárolhatod – akár a teljes sorozatot. 🙂