Barion Pixel

A környezettudatos szemléletmód egyik olyan területe, ahol akár kis odafigyeléssel otthon is látható eredményeket tudsz elérni, a fenntartható étkezés témaköre. Ha elhatározod magad és elindulsz a környezetbarát gasztronómia útján, előbb-utóbb a Felelős Gasztrohős Alapítvány oldalára jutsz.

Hogy mi mindenben tudnak segíteni neked az alapítvány önkéntesei? Erről mesél most Szabó Eszter, a szervezet kommunikációs vezetője.

Miért pont a fenntartható étkezés lett a missziótok? Hogyan indult az alapítvány?

A Felelős Gasztrohős 2012-ben indult, dr. Horvátth Sarolta, Varga Judit, Molnár Bálint és Szücs-Winkler Róbert, az alapítók, a KÖVET egy nyári egyetemén találkoztak, itt indult el az ötletelés egy környezetvédelemmel foglalkozó szervezetről. Először egy weboldalt hoztak létre, amelyen környezetvédelmi eseményeket gyűjtöttek össze. Majd, ahogy az ötletelések alkalmával egyre többet találkoztak vendéglátóhelyeken, valamint Judit amerikai önkéntes munkája során tapasztaltak miatt, megfogalmazódott az ötlet: szeretnék kiemelni azokat a vendéglátóhelyeket, akik környezettudatosabban működnek az átlagnál. Az azonban már a kezdetekkor kiderült, hogy a vendéglátóhelyek fenntartható irányba való elmozdulásához a vendégekre is szükség van, így a szakmai irány mellett a lakossági szemléletformáló ága is elindult az Alapítványnak. Jelenleg nyolcan alkotjuk a Gasztrohős főcsapatát, de szerencsére jó néhány önkéntes is segíti a munkánkat.

Mi volt az első tevékenységi kör és hogyan épültek rá az újabb és újabb területek?

Az első ága az alapítványnak a vendéglátóhelyek zöldítése volt, erre épültek a lakossági szemléletformáló kampányok, tevékenységek. Az elmúlt 5 évben sok új programot, kezdeményezést indítottunk; az ovisprogramtól kezdve a felnőtt csapatépítőig, a lakossági zöld piacon keresztül a cégek környezetbarát és CSR tevékenységeit segítő rendezvényekig.

Nézd meg a bemutatkozó filmet:

Ma már minden korosztályt komplett környezeti nevelési programmal tudtok segíteni. Miről és kiknek szól a Gasztrohős Palánták program?

A Gasztrohős Palánták programunk kifejezetten az ovis korosztálynak készült. Játékos foglalkozás keretein belül ismertetjük meg a kicsiket a szezonális étkezéssel, a helyi alapanyagok környezeti előnyeivel, valamint a hulladékok keletkezésének megelőzésével, kezelésével is foglalkozunk. A foglalkozás végén, hogy valamilyen kézzelfoghatót is hazavihessenek a gyerekek, vászonzsákot nyomdázunk vagy fűszernövényt ültetünk. Az óvodák mellett családi napokon, rendezvényeken is tartunk foglalkozásokat.

2020 óta pedig elérhető a Gasztrohős Palánták Óvodapedagógus-képzésetek is. Ez milyen formában valósul meg?

Az óvodapedagógus-képzés online platformon elérhető, írásos és videóanyagokkal adjuk át a tudást. Régóta tervezzük személyes képzések indítását is, ezt a tervet sajnos a pandémia keresztül húzta, reméljük, hamarosan pótolhatjuk. A Gasztrohős Palánták képzést egyébként nem csak óvodapedagógusok, tanítók, érdeklődő szülők is elvégezhetik, nincsen végzettséghez kötve.

Kattints a képre és ismerd meg a programot:

Az általános iskolások szemléletformálására milyen programot ajánlotok?

A Gasztrohős Palánták sikerei után elkezdtük továbbgondolni a témákat, átdolgozni olyan formába, amely a kisiskolásokat is érdekelheti. Így jött létre a Gasztrohős Padtárs programunk, ahol szintén a környezetbarát étkezés és háztartás témakörét dolgozzuk fel, de kicsit részletesebben, más játékokkal.

Hogyan szólítjátok meg a középiskolásokat?

A középiskolás korosztályról sokan mondják, hogy a legnehezebben megszólítható korcsoport, de az infotainment alapú játékok úgy látjuk, náluk is beválnak. A kezdeti vonakodás után lelkesen vesznek részt a Diák PróbatÉtel névre keresztelt csapatépítő játékunkon, ahol a fenntartható és tudatos táplálkozás és fogyasztás alapjaival ismerkednek meg.

Ha az olvasónak megtetszettek ezek a programok, de a gyermek ovijában, iskolájában nincs ilyen lehetőség, akkor tudsz ajánlani intézményen kívüli lehetőséget is?

Nagyon örülünk, ha ajánlanak minket a szülők ovikban, iskolákban, azt látjuk, hogy örömmel fogadják az intézmények a programajánlatokat. Emellett nyáron táborokban is tartunk foglalkozásokat, valamint rendezvényeken, céges családi napokon is felbukkanunk. Ha pedig otthon is szeretnének a környezettudatos étkezéssel foglalkozni, a honlapunkon összeszedtünk erre vonatkozó tippeket, webshopunkban pedig a Gasztrohősök meséivel kiegészített színezőt és foglalkoztató füzetet is találnak az érdeklődők.

Szerinted hogyan induljon el ezen az úton, aki most szeretett bele a fenntartható étkezés témájába?

Több irányból is megközelíthető a téma, érdemes azt kiválasztani az elején, ami sikerélményt hoz magával. Például ha a gyerekek nagyon válogatósak, a szezonális étkezés sok nehézséget okozhat, de az, hogy kevesebb csomagolásban vásároljunk, megoldható.

Sok tippet adunk a honlapunkon, közösségi média felületeinken is, igyekszünk receptekkel is segíteni a környezetbarát étkezést. Tudjuk, hogy a gyerekekkel nehezebb a fenntartható, tudatos étkezés, hiszen a csapat nagy része is anyuka, de hisszük, hogy velük is meg lehet szerettetni a gyümölcsöket, zöldségeket, játékosan meg lehet mutatni nekik, hogy miért fontos, hogy helyi és szezonális alapanyagokat fogyasszunk, kevesebb hulladékot termeljünk, kevesebb húst és tejterméket fogyasszunk.

Hisszük, hogy falatonként tényleg képesek vagyunk megváltoztatni a világot!

Ha tetszik az alapítvány munkája és szeretnéd támogatni a tevékenységüket, hogy a jövőben még több programot valósíthassanak meg, ajánld fel nekik az adód 1%-át! A Felelős Gasztrohős Alapítvány adószáma: 18279111-1-43