Barion Pixel

Alíz és Miki megmutatják neked, miért jelenti bolygónkra az egyik legnagyobb veszélyt a műanyag, és hogyan tudjuk csökkenteni a használatát. Döntéseid hatását most le is ellenőrizheted.

Kinek, hogyan olvasd?

Paolo Mancini és Luca de Leone Óvd a bolygót! – Műanyag című könyvét már 4 éves kortól bátran odaadhatod a gyerekeknek. Az Óvd a bolygót! – Víz párjaként az ovisoknak szánt színes ismeretterjesztő kötet segítségével a kicsik megértik, milyen hatással van éltünkre és bolygónk élővilágára a túlzott műanyaghasználat.

A könyv alaposan körbejárja a műanyag-problémát és a környezetszennyezés által okozott károkat. Minderről rövid, érthető módon, színes illusztrációkkal mesél a gyerekeknek. Ha a könyvet felnőttel együtt olvassa az ovis, oldalról oldalra haladva érdemes alaposan átbeszélni az olvasottakat és körbejárni az adott témát.

Környezettudatosságra tanít

A könyv belső oldalain forgatható kerekek várják az apró kezeket. Minden fejezethez tartozik egy kerék, amit elforgatva két különböző lehetőséget ismernek meg a gyerekek: egy környezettudatos és egy környezetkárosító viselkedés közül választhatnak. Választásuk után pedig a túloldalra lapozva azt is megtudhatják, hogy döntésük milyen hatással van a természetre. Ez alapján értékelhetik korábbi döntésüket és ha kell, javíthatnak a választott viselkedésen.

A könyv az alábbi kérdésekkel foglalkozik:

  • Miért fontos és értékes nyersanyag a műanyag?
  • Mi a probléma ennek az anyagnak a használatával?
  • Mi az a mikroműanyag és milyen hatással van az élőlényekre?
  • Milyen termékek használatát érdemes elkerülni, ha védeni szeretnénk a természetet?
  • Mi az az újrahasználat és hogyan segít a bolygónkon?
  • Mit jelent a pazarlás?
  • Hogyan lehet újrafeldolgozni a műanyag hulladékot?
  • Hogyan kell szelektálni a műanyag termékeket?

Ebben különleges

Az ovisok imádnak felfedezni, kíváncsiak és a legkönnyebben aktivitás közben tanulnak. Ezt használja ki az Óvd a bolygót sorozat, amelynek könyvei érdekes forgatható kerekekkel vonják be a gyerekeket a környezettudatos döntésekbe. A kicsik a kerekek forgatása közben megtanulják pl. milyen következménye lesz a mindenfelé eldobált szemétnek vagy a túlzott műanyag használatnak.

Hangolódj rá

A könyv gyönyörűen illusztrált, színes oldalainak segítségével a gyerekek két ovis társukat kísérhetik el a környezettudatos mindennapokon. Mutatok két részletet, hogy te is lásd, mire számíthatsz:

„Ki éhes?

A műanyag tányérok és evőeszközök kényelmesek, de csak egyszer használják, aztán kidobják őket. Így évekig szennyezik a környezetet!”

 

„Rossz híreink…

Új magasságok

Műanyagot találtak a Mount Everesten, a bolygónk legmagasabb hegységén!”

Fogd a kezedbe

A Óvjuk a bolygót! egy közepes méretű, részletes illusztrációkkal díszített, kemény táblás könyv, melynek belső kemény oldalai és a forgatható kerekek jól bírják az apró kezek nyúzását. A betűméret kellemesen olvasható, kisiskolások olvasás gyakorlására is használhatják a kiadványt.

Lapozz bele

 

Szerintem…

…ez a könyv a kicsik egyik kedvence lesz, mert a különleges forgatható kerekek és a pörgetés eredményeként változó jelenetek felkeltik a gyerekek érdeklődését, a forgatás aktív tevékenysége elmélyíti a közben szerzett ismereteket.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, most meg is vásárolhatod. 🙂