Barion Pixel

Alíz és Miki megmutatják neked, miért fontos nyersanyag a víz, és hogyan tudunk rá vigyázni. Döntéseid hatását most le is ellenőrizheted.

Kinek, hogyan olvasd?

Paolo Mancini és Luca de Leone Óvd a bolygót! – Víz című könyvét már 4 éves kortól bátran odaadhatod a gyerekeknek. Az ovisoknak szánt színes ismeretterjesztő kötet segítségével a kicsik megértik, milyen hatással van éltünkre és bolygónk élővilágára a vízszennyezés.

A könyv alaposan körbejárja a víz jelentőségét, a napjainkban tapasztalt környezeti változások vízkészletre gyakorolt hatását és a szennyezés által okozott károkat. Minderről rövid, érthető módon, színes illusztrációkkal mesél a gyerekeknek. Ha a könyvet felnőttel együtt olvassa az ovis, oldalról oldalra haladva érdemes alaposan átbeszélni az olvasottakat és körbejárni az adott témát.

Környezettudatosságra tanít

A könyv belső oldalain forgatható kerekek várják az apró kezeket. Minden fejezethez tartozik egy kerék, amit elforgatva két különböző lehetőséget ismernek meg a gyerekek: egy környezettudatos és egy környezetkárosító viselkedés közül választhatnak. Választásuk után pedig a túloldalra lapozva azt is megtudhatják, hogy döntésük milyen hatással van a természetre. Ez alapján értékelhetik korábbi döntésüket és ha kell, javíthatnak a választott viselkedésen.

A könyv az alábbi kérdésekkel foglalkozik:

  • Milyen formákban találjuk meg a vizet a Földön?
  • Hogyan jut el hozzánk a víz?
  • Mit jelent az, ha pazaroljuk a vizet?
  • Miért fogyhat el a bolygó vízkészlete?
  • Hogyan károsítja a szennyezés bolygónkat?
  • Miért tartjuk az élet alapjának a vizet?
  • Miért van vízhiány a Föld egyes részein?
  • Hogyan tudunk otthon takarékoskodni a vízzel?

Ebben különleges

Az ovisok imádnak felfedezni, kíváncsiak és a legkönnyebben aktivitás közben tanulnak. Ezt használja ki az Óvd a bolygót sorozat, amelynek könyvei érdekes forgatható kerekekkel vonják be a gyerekeket a környezettudatos döntésekbe. A kicsik a kerekek forgatása közben megtanulják pl. milyen következménye lehet egy nyitva felejtett csapnak vagy a túlzott húsfogyasztásnak.

Hangolódj rá

A könyv gyönyörűen illusztrált, színes oldalainak segítségével a gyerekek két ovis társukat kísérhetik el a környezettudatos mindennapokon. Mutatok két részletet, hogy te is lásd, mire számíthatsz:

„A világ számos táján az embereknek nincs vizük otthon, ezért távoli kutakból kell hozniuk.

Afrika egyes vidékein ez a feladat gyakran a gyerekekre hárul, akik így nem járhatnak iskolába: ez nem helyes!”

 

„Adj neki második esélyt!

A vízzel, amivel megmostad a gyümölcsöt, meglocsolhatod a szobanövényeket.”

Fogd a kezedbe

A Óvd a bolygót! egy közepes méretű, részletes illusztrációkkal díszített, kemény táblás könyv, melynek belső kemény oldalai és a forgatható kerekek jól bírják az apró kezek nyúzását. A betűméret kellemesen olvasható, kisiskolások olvasás gyakorlására is használhatják a kiadványt.

Lapozz bele

 

Szerintem…

…ez a könyv a kicsik egyik kedvence lesz, mert a különleges forgatható kerekek és a pörgetés eredményeként változó jelenetek felkeltik a gyerekek érdeklődését, a forgatás aktív tevékenysége elmélyíti a közben szerzett ismereteket.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, most meg is vásárolhatod. 🙂