Barion Pixel

Anni egy nap különleges konténerre bukkant a vízparton. A dobozból kétségbeesett állatkák bújtak elő, akik tőle kértek segítséget ahhoz, hogy hazataláljanak. Indulj el velük te is, hogy a világ vizeit járva együtt megtaláljátok a hét faj élőhelyét.

Kinek, hogyan olvasd?

Pavla Hanácková Vigyél haza! – Vizek a nagyvilágban című ismeretterjesztő mesekönyvét 6 éves kortól ajánlják. A sorozat első részéhez, a korábban bemutatott Erdők a nagyvilágban kötethez hasonlóan az érdekes történet során a gyerekek most bolygónk változatos vízi élőhelyeit járják be, megismerve a különböző vizek jellemzőit, jelentőségét, növény- és állatvilágát.

A könyv sok apró leírást, egy-két mondatos összefoglalókat kínál a kezdő olvasóknak, de a világjáró élményt talán a könyvet felnőttel együtt olvassa lehet a legjobban átélni. Az illusztrációk szépek, felismerhetően ábrázolják az élőhelyek jellegzetes fajait, így a gyerekek élvezni fogják az állat- és növényhatározást. Egy-egy vízi élőhely megismerése során rengeteg lehetőség van arra, hogy beszélgessetek az éghajlatról, a fajok sokféleségéről, az állatvédelemről vagy akár a természet körforgásáról.

Környezettudatosságra tanít

A mesekönyv alaphelyzete egy fontos jelenségre hívja fel a gyerekek figyelmét: valószínűleg állatcsempészek lopták el a konténerben partra sodort veszélyeztetett állatokat, hogy aztán számukra élhetetlen környezetben értékesítsék őket.

A kalandos felfedező út során megismerhetjük az alábbi élőhelyeket:

  • Atlanti-óceán
  • Sarki tengerek
  • Korallzátonyok (a Korall-háromszögben)
  • Amazonas folyó (Dél-Amerikában)
  • Mocsaras síkság Floridában
  • Mangrovemocsár Ausztráliában
  • Tó Közép-Európában

Vajon a bajba jutott állatok közül hol találja meg szülőföldjét a pirája, a polip, az aligátor, a béka, a rák, a pingvin és a levesteknős?

Az utazás során felkeresett közép-európai tó akár a mi Tisza-tavunk is lehet. Nézzétek meg alaposan az itt bemutatott növényeket és állatokat, utána pedig érdemes élőben is felkeresni ezt a vízi élőhelyet. 😀

Ebben különleges

A gyerekek számára érdekes, színes, sok apró részletet rejtő oldalak felkeltik a kicsik érdeklődését. Jó dolog elidőzni egy-egy oldalon, felfedezve pl. az óceán mélyén élő különleges élőlényeket, vagy a trópusi korallzátonyok színpompás világát. Ezt a mesekönyvet lapozgatni, csodálni kell, miközben elmeséljük a gyerekeknek Anni és barátai történetét.

Hangolódj rá

A könyv gyönyörűen illusztrált, színes oldalainak segítségével bejárhatjuk a nagyvilágot. Mutatok két részletet, hogy te is lásd, mire számíthatsz:

„A napfényzónában az állatok valamennyi csoportja megtalálható. Élnek és virulnak, mivel táplálék és fény van bőven, a víz hőmérséklete pedig kedvező. Ezen a szinten megélnek még a növények is, amelyeknek fényre van szükségük a növekedéshez.”

 

„A tavak kulcsfontosságú részei a természetnek. A száraz időszakokban természetes víztartályként működnek, és ellátják környezetüket vízzel. Áradáskor enyhítik a helyzetet azzal, hogy nagy mennyiségű vizet vesznek fel. Végezetül pedig: élőhelyen biztosítanak az élővilág számára.”

Fogd a kezedbe

A Vigyél haza! egy nagy méretű, színes, kemény táblás könyv, melynek belső kemény oldalai jól bírják az apró kezek nyúzását. A betűméret kellemesen olvasható, kisiskolások olvasás gyakorlására is használhatják a kiadványt.

Lapozz bele

 

Szerintem…

… a könyv kedves szereplői segítenek abban, hogy a gyerekek felfedezzék, milyen változatos a természet, és milyen fontos, hogy megvédjük a növények és állatok természetes élőhelyeit.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, most meg is vásárolhatod. 🙂