Barion Pixel

Pécsen 2004 óta működik az Öko-Kuckó interaktív környezetvédelmi oktatóterem, ami az eltelt évek során újabb és újabb funkciókat kapott. Ma már egy komplex szemléletformáló központ várja itt a lakosságot, hogy élmények és interaktív módszerek segítségével adják át a fenntarthatóság értékeit az ide látogató gyermekeknek, családoknak és a pedagógusoknak.

Megkértem Borsós Zsófiát, az Öko-Kuckó szakmai vezetőjét, hogy meséljen erről a sokrétű tevékenységről és az évek során gyűjtött tapasztalataikról.

Hogyan indult az Öko-Kuckó története?

A Zöld-Híd Alapítvány 2000 óta működik, irodánk és Öko-Kuckó oktatótermünk Pécsett, a Széchenyi téren található. Programjainkkal elsősorban a Dél-Dunántúl régió lakosságát érjük el, de óvodai környezeti nevelési blogunk azok számára is érdekes lehet, akik tőlünk távol dolgoznak a környezeti nevelés ügyén. Tevékenységünk sokat változott az évek során, de mindig a fenntarthatóság állt a középpontban. Szemléletformáló munkánkkal célunk, hogy segítsük a lakosságot a környezetvédelem iránti elköteleződésben.

Az oktatótermünk 2004 óta működik, Berecz Ági, korábbi kolléganőnk álmodta meg és hozta létre, külföldi példáktól inspirálva, több tanulmányút tapasztalataiból merítkezve.

Az Öko-Kuckó egy 70 m2-es interaktív környezetvédelmi oktatóterem, mely berendezése állandó, a nyomógombos vagy forgatható játéktáblák öt témát mutatnak be: természet, víz, energia, vásárlás-fogyasztás és hulladék. Az évek során végeztünk javítási munkákat, frissítettük az adatokat, de az alap táblák megmaradtak. A foglalkozásokhoz használt oktatási eszközeink gyűjteményét azonban minden évben bővítjük, saját készítésű és vásárolt darabokkal egyaránt. Célunk, hogy minél több környezetvédelmi témát mutathassunk be az érdeklődőknek.

Nézd meg a bemutatkozó filmet:

Milyen tevékenységek kapcsolódtak az oktatóteremhez az évek során?

Kezdetben iskolás csoportok érkeztek a Kuckóba, majd 2009-ben pályázati forrást találtunk az óvodai programunk elindítására, új környezeti nevelési foglalkozások kidolgozására, kifejezetten óvodásoknak szóló játékok és bemutató anyagok létrehozására. Ez nagyon jó döntésnek bizonyult, mert azóta is aktív kapcsolatot ápolunk az óvodákkal, hatékonynak érezzük a közös munkát. Az óvodások nagyon érzékenyek és érdeklődőek, könnyen hatnak a szüleikre és nagyszüleikre is, miközben észrevétlenül válik az életük részévé a természet és az épített környezet védelme. Elengedhetetlennek tartjuk, hogy már óvodás korban megalapozzuk a későbbi, iskolai környezeti nevelési munkát.

Kezdetben az oktatótermünk volt a foglalkozásaink elsődleges helyszíne, de ma már az iskolákban, óvodákban is vállaljuk a tanórák, foglalkozások megtartását, illetve projektnapokon is megjelenünk. Rendszeresen tartunk öko napokat táborok keretében is.

Emellett a családi programok zöldítése is fontos feladatunkká vált az évek során, a városi rendezvényeken, baranyai falunapokon, gyereknapokon is részt veszünk, mert fontosnak tartjuk, hogy az öko játékokkal és kézművességgel a szabadidős tevékenység közben is formáljuk a családok szemléletét.

Kik vehetnek részt a környezeti nevelési programban és mi mindent jelent ez a tevékenység?

A környezeti nevelési foglalkozásainkon azokat a témákat szeretnénk bemutatni az óvodás csoportoknak és iskolás osztályoknak, melyek segítenek abban, hogy fenntartható módon éljenek a mindennapokban a családok. Beszélgetünk a hulladékkezelésről és újrahasznosításról, a környezetbarát vásárlásról, mely a hulladékcsökkentés fontos eszköze, a víz- és energiatakarékosságról, a közlekedésről. A kisebbekkel összehasonlítjuk a városi és falusi életmódot, megnézzük, hogy mitől lehet „zöld” egy város, a nagyobbakkal pedig a fenntarthatóság fogalmáról, a klímaváltozásról és az ökológiai lábnyom számításról is lehet már beszélni. Mindig a korosztálynak megfelelő témát és módszereket alkalmazzuk. Gyakran igénylik a pedagógusok az aktuális zöld jeles nap megünneplését is, mely szintén jó alkalom egy-egy téma részletesebb megismerésére.

Tíz éve működünk együtt egy pécsi kollégiummal, ahol a középiskolásoknak tartunk műhelyfoglalkozásokat a fenntarthatósághoz kapcsolódó témákban. A Pécsi Tudományegyetemről is többször érkeztek hozzánk hallgatók, egyrészt szakmai gyakorlat teljesítésére, másrészt a tanórán kívüli módszerek megismerése érdekében.

Szerveztünk már tanulmányi versenyeket, sőt 2010-ben, amikor Pécs volt Európa kulturális fővárosa, land art alkotói pályázatot is hirdettünk.

Nagy öröm számunkra, hogy 2019-ben Öko-Kuckó programunk elnyerte az E.ON Energy Globe díját “A jövő generáció” kategóriában, a zsűri pozitív visszajelzései mellett a közönségszavazáson is sikeresen szerepeltünk. 2020-ban pedig az Edison 100-as listára kerültünk fel.

Hogyan segítitek a környék Zöld Óvodáit?

Az Agrárminisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma írja ki minden évben a Zöld Óvoda és az Ökoiskola címpályázatot. 2014 óta végzünk Zöld Óvoda mentorálási munkát, Baranya, Somogy és Tolna megye óvodái körében. Segítünk, hogy az intézmények megismerjék a Zöld Óvoda kritériumrendszert, minél több pontját teljesítsék, illetve háromévente sikerrel pályázzanak a címre.

Az elmúlt években közel 150 óvodával kerültünk személyes kapcsolatba, előadásokkal, nevelés nélküli munkanapokkal, pályázati tanácsadással segítjük a nevelőtestületeket. Tagjai vagyunk az „Értünk” Munkaközösségnek, mely Baranya megye Zöld Óvoda címeseit fogja össze. Több alkalommal szerveztünk óvodapedagógus továbbképzést, valamint óvodai foglalkozásokat tartunk a gyermekeknek.

Nem csak a cím elnyeréséről szól a mentori munka, hanem a közös fejlődésről. Zöld Óvoda tanácsadói munkánkat évek óta az Agrárminisztérium Zöld Forrás programjának támogatásával végezzük, amiért nagyon hálásak vagyunk. Az óvodapedagógusok számára a környezeti nevelési módszereink bemutatására és a Zöld Óvodák tapasztalatainak megosztására blogot hoztunk létre „Zöldítő” néven.

Kiket vártok az Öko-Kuckó családi programjaira?

Az Öko-Kuckóban havonta egyszer tartunk családi délutánt, melyen ingyenesen vehetnek részt az érdeklődők. Az időpontokról az Öko-Kuckó facebook oldalán tájékozódhatnak az óvodás, kisiskolás korú gyermeket nevelő családok. A pénteki családi délutánok során a gyermekek a szüleikkel közösen alkothatnak hulladékokból és a természet kincsestárából, valamint természetes anyagból készült és környezetvédelmi témájú játékokat próbálnak ki. A program lehetőséget kínál a zöld jeles napok megünneplésére is.

Az öko játszóházi programokkal óvodai és iskolai családi délutánokon, valamint a Pécsett és a környező településeken szervezett rendezvényeken is megjelenünk.

Mivel segítitek még a lakosság zöldítését?

Több alkalommal tartottunk már interaktív, gyakorlatokra épülő bébiszitter felkészítést, fenntarthatóságra nevelési modullal. Az aktuális tréningjeinkről a Zöld Bébiszitter facebook oldalunkon tájékozódhatnak az érdeklődők. Azt tapasztaltuk, hogy sokan vágnak bele felkészületlenül a gyermekfelügyelet komoly feladatába, és szeretnénk segíteni a helyi fiatalokat a felkészülésben. Orvos, mentőtiszt, védőnő oktatókat is bevontunk, hogy hasznos ismeretekkel gazdagodjanak a résztvevők, valamint olyan órákat tartottunk számukra a kollégákkal, melyek segítették őket a környezettudatos játékok, kézműves technikák megismerésében és kipróbálásában. Sok bébiszitter később önkéntesként is megjelent nálunk, segítve alapítványunk óvodai, iskolai és családi programjait.

Az aktuális projektjeinkről weblapunkon tájékozódhatnak az érdeklődök.

Mit tapasztaltok, növekszik az érdeklődés a környezetvédelem és a zöld nevelés iránt?

Önkéntes bázisunk erős, iskolai közösségi szolgálatot teljesítő középiskolások és egyetemisták, valamint pályakezdő fiatalok és nyugdíjasok egyaránt segítik a munkánkat. Ez is azt mutatja, hogy sokan elkötelezettek a fenntarthatóság ügye mellett.

Azt tapasztaljuk, hogy egyre népszerűbb a környezettudatosság témája. A gyermekektől mindig nyitottságot és érdeklődést kaptunk, de a szülők és a pedagógusok részéről egyértelműen nőtt az igény az elmúlt években a környezeti nevelési programok iránt. Az érdeklődés természetesen még nem jelent elköteleződést vagy változtatást. Célunk, hogy a programok során a velünk kapcsolatba kerülő gyermekek, fiatalok, családok és pedagógusok a gyakorlatba könnyen átültethető ötleteket kapjanak a mindennapjaik zöldítéséhez.

Ma már sokszor jönnek vissza iskolásként azok a gyerekek, akik már az óvodával is jártak nálunk, hiszünk abban, hogy a foglalkozások során szerzett élmények is segítik őket abban, hogy az érdeklődésük a természeti és épített környezet megóvása felé forduljon. Ehhez fontos együtt dolgozni a helyi óvodákkal, iskolákkal és civil szervezetekkel is, hogy összeadódjon az erőnk és hatékonyak legyünk.