Barion Pixel

Ha környezeti nevelés és szemléletformálás témájában kutatunk ma a világhálón, hogy követendő hulladékszegény és környezettudatos megoldásokat, otthon vagy az oktatási intézményekben sikerrel használható jó gyakorlatokat találjunk, a HuMuSz Szövetség munkájára biztosan rábukkanunk.

Taníts, tanulj a nulla hulladékról! – olvasható a szervezet oktatási programjának oldalán. Ez a program több évtizedes múltjával igazi kincsesbánya azoknak, akik a gyerekek környezettudatossá neveléséhez keresnek szakmai segítséget, oktatási segédanyagokat vagy egyszerű apró trükköket, mindennapi ötleteket.

Október első fele a szervezetnél a Komposztünnep jegyében telik, hiszen már 10. éve rendezik meg október 10-én ezt a jeles zöld napot. Ebből az alkalomból kerestem fel Merza Pétert, a szervezet oktatási programvezetőjét, hogy mutassa be a HuMuSz környezeti nevelést segítő tevékenységét.

Hogy találtál rá a szövetségre és mióta dolgozol itt?

A Humusz Szövetség nevével már gimis koromban találkoztam, később az egyetemen is szóba került, szerintem aki nyitott a környezetvédelem témájára, az előbb-utóbb hall a Humuszról, esetleg a kampányairól, programjairól is. Környezeti nevelőként csatlakoztam a szervezethez 2016 tavaszán.

Változott az elmúlt években az oktatási tevékenységetek? Vannak olyan területek vagy módszerek, ami nálatok is újdonságnak számít?

A folyamatos megújulás része az oktatási tevékenységünknek. Rengeteg jó ötlet, játék és kidolgozott módszertani ötlet lapul a Humusz háza táján, ezek egy része szellemi tőkeként található meg a korábbi környezeti nevelők fejében, gyakorlatában.

Másik nagy halmaz fizikai valójában is létező játék, kvíz, tabló, gyűjtemény, kiállítási anyag. Sok-sok olyan dolog is fellelhető a Humusz Házban, amit a gyanútlan megfigyelő elsőre hulladéknak néz, pedig valójában az szemléletformáló eszköz…

Az elmúlt évek büszkeségei azok az interaktív logikai játékok, amik csapatos fejtörést igényelnek, a szabadulószobák elvén alapuló feladványok. Ez konkrétan a „Pucolj ki!” szabadulószoba és a „LogIQka” játék. Természetesen mindkettőben vastagon fellelhető a hulladékos szemléletformáló üzenet.

Újdonságként emelném még ki az Öko Hírnök Képzést. Korábban is volt akkreditált képzése a Humusznak, most is erősen hiszünk abban, hogy a tanárok és az iskolán kívüli nevelésben aktív környezeti nevelők saját példájukon keresztül a leghatékonyabbak a fenntarthatóságra nevelésben. Ezért segítjük őket ismeretterjesztéssel, módszertani ötletekkel, szemléltető eszközökkel.

Itt egy rövid összefoglaló a szervezetnél folyó változatos szakmai munkáról:

Mi mindennel készültök az idei Komposztünnepre?

Az idei év a folyamatos újratervezésről szól, ezeket a szkilljeinket alaposan megedzi a Covid… Az idei Komposztünnepre elkészült egy módszertani jó gyakorlat gyűjtemény, ami online elérhető bárki számára. Ennek bemutatása történt meg a Környezeti Nevelés Műhelykonferencián.

Kattints a képre és töltsd le a jó gyakorlatok gyűjteményét:

A közösségi komposztpontunkhoz újra csatlakozhattak érdeklődő környékbeli lakosok, nekik tartottunk tájékoztató előadásokat. Tervben van a komposztpont megújítása, fejlesztése is. Gyerekprogramokat sajnos élőben nem sikerült megtartani, reméljük, hogy tavasszal pótolni tudjuk majd. Szeretnénk középiskolások bevonásával kerületi ovisoknak tartani komposzt bulit.

Egyébként az idei felhívásunkra több, mint 60 csoport regisztrált országszerte, sőt Kárpátaljáról is vannak résztvevőink idén!

Ha valaki felkeresi a honlapotokat, látja, hogy teljesen önálló felületen gyűjtöttétek össze az oktatást támogató tartalmakat. Segítesz kicsit eligazodni itt? Ha pedagógusként látogatok az oldalra, melyik menüket érdemes böngésznem?

A humusz.hu/oktatas oldalon belül nem minden a legfrissebb, de érdemes böngészni. Elsősorban a híreket tudom ajánlani, amit akár hírlevél formájában közvetlenül az email postaládánkba kérhetünk („Hírek” menüpont és azon belül „Hírlevél feliratkozás”: „Saláta Hírlevél” – negyedévente jelentkezünk összefoglalóval). A Pedagógusoknak szóló képzéseinkről, programokról is itt adunk tájékoztatást (Képzések/Pedagógusok), csoportoknak szóló programjainkról pedig a „Foglalkozások” menüpontban találhatók információk. A „Segédanyagok” menüpontban pedig letölthető játékok, kvízek, kiadványok találhatók.

Szemléletes videók is segítenek a hulladékcsökkentés útján:

És ha szülőként keresem fel a HuMuSz weboldalát, akkor mire figyeljek? Milyen programok vagy éppen letölthető anyagok segítenek abban, hogy a gyerekekkel együtt váljon egyre környezettudatosabbá a család?

A Heti Hírlevélre való feliratkozást tudom ajánlani az aktuális információk és hírek végett. A főoldalon látszanak az aktuális események, amik a családokat érdekelhetik (idén kicsit kevesebb van). Egyik népszerű programunk a „környezettudatos gyerekzsúr”, amit a Humusz Ház kertjében tudunk megrendezni igény esetén. A Tudástárban is sok hasznos, praktikus dolgot találhatnak az érdeklődők a mindennapi hulladékcsökkentésről.

A középiskolás, fiatal felnőtt korosztálynak is van mit ajánlanod, ugye?

Igen, nekik ajánlom a híreink rovatot és a Nulla Hulladék Blogot is. A bejegyzéseink, cikkeink esetében mindig fontos szempont, hogy pozitív üzeneteket, jó példákat, ötleteket, inspirációt adjunk a hulladékmentes élethez.

Középiskolásoknak kiemelt szeretettel ajánlom a fent már említett szabadulószobát és LogIQkát, mint programlehetőséget.

Milyen programokkal készültök a következő hónapokra? Esetleg az egész tanévre vannak már konkrét terveitek?

Hamarosan indul a Zöld Kalandozások előadás sorozat, ami ebben az évadban a környezettudatos háztartás témáját járja körbe 6 alkalom + 1 gilisztakomposztos workshop.

Most dolgozunk egy nemzetközi projekt keretében középiskolásoknak szóló oktatóprogramon „Plastic Free Heroes” néven a műanyagmentesség jegyében. Amint ez elkészül, hírt fogunk adni róla.

Az adventi időszakban a tavalyi sikerre való tekintettel ismét tárgyi adománygyűjtést hirdetünk a „Fordított Kalendárium” programmal. Erről is fognak még hallani a kedves olvasók, hogyha követik a Humusz Szövetséget a közösségi média felületeken. (Facebook, Youtube, Instagram)