Barion Pixel

Korábban már megmutattuk a hazai 147 tanösvény listáját. 2020 decemberében egy új lehetőséggel bővült a kínálat: a Pilisi Parkerdő Zrt. kialakította a Fekete István Tanösvényt a Kis-Hárs-hegyen. Az új tanösvény különlegessége, hogy  gondoltak azokra is, akik szeretnék, de személyesen nem tudják felkeresni az új tanösvényt: ők az internet segítségével válhatnak az élmény részeseivé.

Miért Fekete István?

120 éve született és 50 éve halt meg hazánk egyik legnépszerűbb magyar írója, az „erdész-vadász” irodalom legismertebb művelője. A dupla évforduló adta az alkalmat arra, hogy az író munkássága előtt tisztelegjenek ezzel az új ösvénnyel, aminek első állomása az író egykori, II. kerületi Tárogató út 77. szám alatti lakhelye közelében található.

Az útvonalon található 5 tábla segít megismerni a Tüskevár, Téli berek világát és Bogáncs, Kele, Vuk szereplőinek életét, közben rengeteget tanulhatunk az erdőről, vadászatról és a természetjárásról is.

A közel 800 méter hosszú tanösvény a Hárs-hegy legkedveltebb, jól felszerelt infrastruktúrával rendelkező úthálózatához tartozik, kis emelkedővel, a Széher úttól a Hárs-hegyi-nyeregig vezet.

Fedezd fel az ösvényt online

Az útvonalon elhelyezett 5 darab interaktív ismeretterjesztő táblát QR kódokkal is ellátták, így séta közben az okostelefonod segítségével a táblákon feltüntetetteken túl további érdekes információkat is megtudhattok az író életéről és munkásságáról, valamint a környék természeti kincseiről, élővilágáról.

Azoknak, akik viszont nem tudnak személyesen ellátogatni az ösvényre, a táblák teljes tartalma elérhető online.

A gyerekek sem unatkoznak

A kirándulás során a gyerekek játékos tanítására is gondoltak. Fekete István ifjúsági regényeinek szereplői segítenek játékosan megismerni a környéken élő állatokat.

A gyerekek az állatok körvonala és hangja segítségével próbálkozhatnak a fajok felismerésével. Erre a helyszínen a QR kódok adnak lehetőséget, online pedig a táblákhoz tartozó oldalakon indíthatod el a játékos feladat hangfelvételeit.

Kattints a képekre, és már el is jutsz az online túra megfelelő oldalára.

Az első tábla az író életének helyszíneit mutatja be, de ahhoz is segítséget ad, mit érdemes megfigyelni a természetben a túra során.

A gyerekek már itt megismerkedhetnek 8 olyan élőlénnyel, akikkel akár Fekete István műveiben is találkozhattak. Az árnyékok alatt található kis hangjegyekre kattintva meghallgathatjátok a hangjukat, a megoldásokra kattintva pedig rövid ismertetőket találtok az erdőszegély élőhelyéről és az itt élő állatokról.

A második táblán néhány ismert regényszereplőről olvashattok részleteket, tanulhattok a fajok védelméről és a közeli Budakeszi Vadasparkról is.

Az oldal alján újabb állatos rejtvények várják a gyerekeket, ezen az oldalon a vizes élőhelyek lakóival ismerkedhettek. 🙂

A harmadik tábla sok érdekes idézetet kínál a vadászatról, olvashattok a szarvasbőgésről, a vadászat jelentőségéről és a felelős erdőjárásról is.

Az oldal alján 6 újabb hangos fejtörő vár megoldásra, az erdő állatai között ott van Karak és Csirik is. 😀

A negyedik táblán Fekete István idézetek segítségével ismerhetitek meg, hogyan éltek, mivel foglalkoztak régen az emberek.

Az oldal alján található 7 állatrejtvény a parasztudvar és a majorság állatait ismerteti meg veletek. 

Az ötödik tábla a Tüskevár című regény idézeteivel mutatja meg, mi mindent lehet tanulni és hogyan lehet megszeretni a természetet.

Itt is vár még a gyerekekre 8 újabb állat felismerése, és ezzel a nádasok élővilágába pillanthattok bele.

Ha élőben járjátok be ezt az új tanösvényt, és a végére sem fáradtok el, tovább folytathatjátok az utat a Hárs-hegyi-nyeregtől a sárga háromszög jelzésen haladva a Kis-Hárs-hegyen található Makovecz-kilátóhoz, a sárga jelzésen pedig a Nagy-Hárs-hegyen lévő Kaán Károly-kilátóhoz, ahol lenyűgöző panoráma vár rátok.