Barion Pixel

Túl sok a hulladék – ugye erről már te is hallottál? De mi az a túl sok, mennyi lenne az ideális és mit tehetnénk azért, hogy csökkenjen a Földünket elárasztó szeméthalom? A Micsoda pazarlás! minden választ megad nektek.

Kinek, hogyan olvasd?

Jess French: Micsoda pazarlás! Környezetszennyezés, újrahasznosítás és a bolygónk védelme című könyvét 6 éves kortól ajánlják a gyerekeknek. A könyv sok-sok önálló apró részből áll össze és színes rajzokkal gazdagon illusztrált, így valóban szívesen kézbe veszik a gyerekek. Azonban a könyv olyan sok hasznos információt ad át, amit csak apró betűkkel lehet egy ekkora könyvben megjeleníteni, ezért a kezdő olvasóknak gyakorlásra nem alkalmas.

Ráadásul a könyv olyan alaposan körbejárja a hulladék kérdését, hogy a szakszavak és bonyolultabb összefüggések miatt inkább felnőttel együtt javaslom az olvasását.

Ez a könyv a HVG Kiadótól megszokott tudástár, amely az alcímnek megfelelően megmutatja, mi a környezetszennyezés, újrahasznosítás és a bolygónk védelme. Megtaláljátok benne a hulladék-probléma minden témakörét, ezeken belül az egyes témákat 1-2 oldalon foglalja össze a könyv, így rövid időre is érdemes a kezetekbe venni. Azonban nem tipikus esti mesének való olvasmány.

Olvasás közben nem csak a pazarlás számtalan formájáról és a felesleges hulladéktermelésről tanultok, hanem megismeritek a rengeteg megvalósítható megoldási lehetőséget is. Színes rajzos ábrák, grafikonok és kedves rajzok teszi érthetővé a száraz tényeket. Érdemes minden illusztrációt alaposan tanulmányozni, hiszen még az oldalszámozás is mindig az éppen feldolgozott témához illő. 😀

Ha együtt olvassátok a könyvet, folyamatosan alkalmad lesz arra, hogy a hulladéktermelés elkerülésének lehetőségeiről beszélgessetek.

Környezettudatosságra tanít

Ahogy a könyv alcíme is jelzi, olvasás közben választ kaptok arra, milyen változatos formában szennyezi a hulladék a Földet, hogyan segíthetne a pazarlás csökkentésén az újrahasznosítás, milyen eszközökkel küzdenek a természetvédők bolygónk védelméért, és hogyan előzheted meg te a hulladék keletkezését.

Megismeritek a környezetszennyezés különböző területeit, a Föld véges erőforrásait és a természetvédelem változatos tevékenységi területeit.

Olvastok arról, …

  • milyen megújuló energiákat használhatunk
  • milyen egy igazi energiatakarékos otthon
  • mi mindent lehetne szelektálni a háztartási hulladékunkból
  • hogyan dolgozzák fel a begyűjtött hulladékot
  • miért kell elkerülni az egyszer használatos műanyagokat
  • milyen állapotban vannak óceánjaink és mitől szenved a tengerek élővilága
  • hol tudod megakadályozni a pazarlást
  • milyen hazai környezetvédő szervezetek munkáját érdemes követned…

Ebben különleges

Ahogy a magyar kiadáshoz készült utószóban olvasatod, ebben a könyvben egy félévnyi főiskolai tananyagot találhatsz a környezeti elemek védelméről.

A szerző, Jess French élvezhető és érthető stílusban ír, ezt már az egyik korábban bemutatott könyve, a Csimpánz mentőakció is bizonyította. A Micsoda pazarlás! által átadott hatalmas tudás a gyerekeknek is fogyasztható formában jelenik meg, közben viszont a szülőknek is hatalmas segítséget adhat a család életének zöldítésében.

 

Hangolódj rá

Ha ezt a könyvet elolvasod, szerintem minden fontos dolgot tudni fogsz a hulladékokról. Ehhez a képek is nagy segítséget adnak.  Mutatok három részletet, hogy te is lásd a könyv stílusát és hangulatát:

„Szinte minden tevékenységünkkel hulladékot termelünk.

Az ételmaradékok, tönkrement holmik, csomagolások és régi ruhák között sokszor olyasmit is kidobunk, ami még javítható vagy felhasználható lenne. Ha újrahasznosítjuk a hulladékokat, új dolgokat hozhatunk létre. Sok mindent azonban nem lehet újrahasznosítani.”

 

„Furcsa alakú

A szupermarketek régen csak a szabályos alakú és nagy zöldségeket, gyümölcsöket fogadták be. Ma már néhány helyen furcsa alakú, de ugyanolyan finom árut is kaphatunk olcsóbban.”

„Fast fashion

A legtöbb ruhát manapság több száz embert dolgoztató üzemekben készítik. Az egyszerű és olcsó előállítás miatt alacsony árú ruhadarabokból így az emberek sokat vásárolnak, és sokat is dobnak ki.”

 

Fogd a kezedbe

A Micsoda pazarlás! egy csaknem A4-es méretű, kemény borítós, belül minden oldalán színes, 72 oldalas könyv. Ha utaztok valahová, ennek az 567 grammos olvasnivalónak érdemes helyet találni a csomagban.

A rövid, jól tördel szövegek, a színes kiemelések segítik az olvasást, a vicces rajzok pedig a gyerekek számára is érthetővé teszik a hallottakat.

Lapozz bele

 

Szerintem…

…ha a gyerkőc szereti az ismeretterjesztő könyveket, szívesen lapozza a tudományos kiadványokat, akkor ezt a könyvet nagyon szeretni fogja. A színes, vidám forma valóban a gyerekek számára is fogyaszthatóvá teszi ezt az egyáltalán nem egyszerű témát.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt egy kis segítség, hogyan találd meg a könyvesboltban, aukciós oldalakon vagy a könyvtárban:

Jess French: Micsoda pazarlás! Környezetszennyezés, újrahasznosítás és a bolygónk védelme

Fordító: Weisz Böbe
Szakmai lektor: Hankó Gergely
HVG Kiadó, 2020