Barion Pixel

Lehet-e nagyobb öröm egy környezetvédelmi témájú gyerekkönyveket kínáló webáruháznak annál, amikor rátalál arra a kiadóra, ahol minden könyv a zöld szemlélet átadásáról szól? 😊

A Gingko Kiadó tulajdonosai elkötelezettek a környezetvédelem és a természeti erőforrások megóvása iránt, így lett a kiadó fő profilja a környezettudatos, zöldebb élet lehetőségeinek felkutatása és bemutatása.

Ismerd meg a két alapítót, Zombori Andreát és Rohánszky Nagy Rékát!

Hogyan indult ez a vállalkozás? Milyen úton jutottatok el arra a pontra, amikor alapító-társakká váltatok?

Andi: Én régóta foglalkozom könyvkiadással, majd 15 évig egy nagy kiadóban dolgoztam szerkesztőként. Aztán az élet úgy hozta, hogy a társammal Rékával épp mindketten útkeresés és váltás előtt álltunk, és közös ismerősünk összehozott bennünket. Néhány beszélgetés után egyértelművé vált számunkra, hogy együtt fogunk belevágni ebbe a nagy kalandba. Beszélgetéseink során az is kiderült, hogy mindketten fontosnak tartjuk a környezetvédelmet, a fenntarthatóságot, a tudatos életmódot, és ezért úgy döntöttünk, hogy ezek a hívószavak lesznek a kiadó fő mozgatórugói is.

Réka: Végzettségem szerint pszichológus vagyok, így nagyon régóta foglalkoztat, hogy az életünkben miként érhetjük el a külső-belső harmónia állapotát. Így jutottam el a környezettudatosság gondolatához is, mivel hiszem, hogy a valódi harmónia állapota csak a belső és külső egyensúly együttes megtapasztalásán keresztül lehetséges.
Régi álmom volt egy könyvkiadó létrehozása, és amikor Andival megismerkedtünk, hamar megtaláltuk a közös hangot és értékrendszert, amely mentén elindítottuk a közös vállalkozásunkat.

Tanultatok a környezetvédelemről vagy személyes gyakorlati tapasztalatok gyűjtése segít abban, hogy a vállalkozás segítségével terjesszétek a fenntarthatóság szemléletét?

Andi: Több zöld tematikájú könyvet szerkesztettem már, és könnyen azonosulok ezzel a témával. Otthon is igyekszünk figyelni a zöldebb lehetőségekre, sok átalakítást tettünk már a háztartásban és a családi életünkben is. A kiadónk szemléletét jelentősen formálta egy, az ELTE humánökológia tanszékének vezetője által tartott humánökológia tanfolyam is, ahol hiteles képet kaptunk a környezeti problémákról, az ember természetátalakító tevékenységéről és a jelenlegi helyzetről, a kihívásokról és ami még fontosabb, a problémák megoldási lehetőségeiről.

Réka: A humánökológia témájával még egyetemista koromban ismerkedtem meg, egy angliai tanfolyamon, ami nagyon mély nyomokat hagyott bennem, azóta foglalkoztatnak az ember és a körülötte lévő világ kapcsolatának különböző szintjei. Az elmúlt években a saját életemben is több olyan változtatást hoztam, amelyek lehetővé teszik a természettel való harmonikusabb együttélést (pl. a családommal a fővárosból vidékre költöztünk, törekszünk a hulladék csökkentésére).

Kattints a képre és keresd fel a kiadó weboldalát:

Mit tapasztaltok, könnyebb vagy nehezebb a dolgotok attól, hogy kis kiadóként egy konkrét témakörre fókuszáltok?

Andi: Kis kiadóként nem könnyű érvényesülni a mai könyvpiacon, de azért próbálkozunk. Sok kiadó adott már ki környezetvédelemmel kapcsolatos könyveket, de talán valóban nincs olyan, amelyik ezt a témát a zászlójára tűzte volna. Működésünk első évében számos elismerést, erkölcsi támogatást, biztatást kaptunk. A hazai zöld szerzők, akikkel könyvet is készítettünk, például Nagy Réka (Ökoanyu), Mengyán Eszter és Névery Dorottya úgy érzem szerették, hogy egy úgymond kézműves kiadóval állnak kapcsolatban. Azt gondolom, hogy jó hangulatban, szép könyveket hoztunk létre. A zöld könyvek piaca is telítődhet természetesen, mi is tervezzük, hogy nyitunk más témájú könyvek felé.

Réka: Úgy érzem, hogy első évünket sikeresnek mondhatjuk abból a szempontból, hogy sokan megismertek bennünket, és sok pozitív visszajelzést kaptunk, mind szakmai berkekből, mind pedig az olvasóinktól. Azt gondolom, hogy a tudatos életmód témája nagyon tág, sok dolog belefér, úgyhogy van miből válogatnunk, mind a hazai, mind a külföldi szerzők palettájából. Emellett mindenképpen tervezzük a porfóliónk még színesebbé tételét, hogy ezáltal is még szélesebb olvasótáborhoz juttassunk el jó minőségű, hasznos és akár szórakoztató olvasmányokat.

Szerencsére ma már egyre több környezetvédelmi témájú könyv jelenik meg idegen nyelven. Hogyan választjátok ki azokat a kiadványokat, amelyek végül nálatok jelennek meg magyarul?

Andi: Sok időt töltünk kereséssel. Ha látunk egy olyan könyvet, amelyiknek tetszik a témája, meg kell találnunk a külföldi kiadót, el kell kérnünk a könyvet magát, és el kell olvassuk, hogy el tudjuk dönteni, hogy mellé állunk-e. A környezettudatos otthon című könyvünk például egy szuper német könyv arról, hogy mit tehetünk azért, hogy az otthonunk minden szeglete környezetbarát legyen. De számos esetben meg kellett vizsgáljuk, hogy a könyv példái, megoldási javaslatai Magyarországon relevánsak-e.

Réka: Valóban óriási a választék, ha már csak az angolul vagy németül megjelenő könyveket nézzük. Szerintem nagyon fontos, hogy olyan könyveket válasszunk, amelyeknek a mondanivalója a kiadónk szellemiségével összeegyeztethető, és amely, ha elgondolkodtató vagy megosztó témákat is vet fel, mindenképpen értéket képvisel. Hazai szerzőinket is ezen az elven keresztül választjuk ki.

A kiadó kínálatában egyre nagyobb arányban találhatjuk meg a hazai szerzők műveit. Hogyan jönnek létre ezek a könyvek? Ti keresitek fel azokat, akik egy-egy területen igazi zöld szakembernek, követendő példának számítanak, vagy ők keresnek meg titeket már kész ötletekkel? 

Andi: Tavaly 3 magyar szerzővel is büszkélkedhettünk. Nagy Réka (Ökoanyu) régi kedves barátom, az előző könyveit is én szerkesztettem. Együtt találtuk ki a Bolygómentő kézikönyv szuperhősöknek koncepcióját, és a száraz vázlatból végül egy nagyon izgalmas, gyerekeknek szóló, reményeim szerint szórakoztató, ismeretterjesztő könyvecske állt össze, Széll Adri humoros, kedves illusztrációival fűszerezve. Mengyán Eszter a fenntartható divat jeles és hiteles képviselője, őt mi kerestük meg azzal, hogy válogassuk egy könyvbe az általa publikált cikkeket, interjúkat, tapasztalatokat, élményeket. Névery Dorottyára és kis csapatára pedig egy ismerősön keresztül találtunk rá, ők is régóta vágytak arra, hogy kiadhassák a könyvötletüket. Dorka meséit Édes Piroska rajzai teszik nagyon szerethetővé, kedvessé. Mindhárom könyvre saját produktumként tekintünk és nagyon büszkék vagyunk rájuk.

Réka: Tényleg nagyon büszkék vagyunk a magyar szerzős kiadványainkra, amelyek jól példázzák, hogy a környezettudatosság gondolatát milyen különböző és izgalmas irányokból is meg lehet közelíteni. Reméljük, hogy a velünk való együttműködés a szerzőink számára is öröm, ami ösztönzően hathat rájuk, hogy folytassák és kiteljesítsék írói hivatásukat.

A felnőtteknek szóló könyvek mellett hamar megjelentek az előbb is említett zöld gyerekkönyvek. Reménykedhetünk, hogy újabb és újabb gyerekeknek szóló kiadványokkal gazdagodik a kínálat?

Andi: Nagyon szeretnénk bővíteni a mesekönyvek és az ifjúsági ismeretterjesztő művek kínálatát, hiszünk ezeknek a könyveknek a fontosságában és abban, hogy a gyerekeket kell elérnünk ahhoz, hogy komoly változás, szemléletbeli átalakulás történjen. Tervezzük a Világnagy Mesék folytatását, tulajdonképpen már szinte készen van a következő kötet is, amely a Világnagy Mezőn fog játszódni és számos mezőt, rétet érintő problémáról és azok megoldásairól fog szólni. És Ökoanyunak is gyűlnek az újabb zöldítő kérdései, melyet a lányai tesznek fel Neki, melyekre a válaszok előbb utóbb egy újabb kötetnyit adnak ki.

Réka: A kisgyerekek nagyon fogékonyak a körülöttük lévő világra és azokra az üzenetekre, melyeket a legközelebbi hozzátartozóik, a szüleik közvetítenek a számukra. Ezért nagyon fontosnak tartjuk, hogy a gyermekeinket már egészen kicsi koruktól kezdve megismertessük azokkal a dolgokkal és értékekkel, amelyek mentén az életünket éljük. Szerencsére a gyerekkönyv szerzőinkkel egy hullámhosszon vagyunk e tekintetben is, így több mese- és gyerekeknek szóló ismeretterjesztő könyvsorozat megjelentetésében is gondolkozunk.

Hallgasd meg a Kalandok a Világnagy Erdőben könyv szerzőjével, Névery Dorottyával és a szerkesztővel, Zombori Andreával készült interjút:

A kiadó kiemelt témái közé tartozik a környezetvédelem, humánökológia, egészség, környezettudatos életmód, hulladékcsökkentés, ökológiai lábnyom csökkentése, társadalmi összefogás és a mesék a fenntarthatóságról. Van személyes kedvencetek ezek közül? Olyan terület, ami most nagyobb fókuszt kap az életetekben?

Andi: Én az ökológiai lábnyomom és a hulladékunk csökkentését tűztem ki célul az otthonunkban, illetve kiadónkkal igyekszünk minél több jó ügy mellé állni majd.

Réka: Háztartásomban szintén nagy szerepet kap a hulladékcsökkentés és a pazarlás minimalizálása, valamint az egészséges életmód az életünk minden területén. Ezen kívül a gyerekeknek szóló könyvek személyes kedvenceim, melyeket családom apró tagjai is örömmel fogadnak.

Mit tanácsoltok azoknak, akik most kezdenek a környezetvédelem kérdésével foglalkozni? Milyen könyvekkel induljanak el ezen az úton? Hogyan segítenek minket a könyvek abban, hogy a való életben egyre környezettudatosabbak legyünk?

Andi: Azt gondolom, hogy a Gingko Kiadó által kiadott könyvek abban segítenek, hogy mindenki a maga módján elindulhasson egy zöldebb úton. Mindenki eldöntheti, hogy mennyit vállal be, mi igyekszünk sok ötletet adni a könyveken keresztül. Azt érezzük, hogy az, hogy a környezettudatosság és a mérlegelés megjelenik a gondolkodásunkban és a döntéseinknél, már az is nagyon fontos lépés. A kevesebb több – Örömteli minimalizmus című könyvünk abban segít, hogy a körülöttünk lévő túl sok tárgytól, zavaró ingertől, idegesítő kapcsolattól megszabaduljunk, rendet tegyünk kívül-belül és ezáltal sokkal harmonikusabb, egyszerűbb életet tudjunk élni. A Kis zöld könyv átfogó képet ad napjaink környezeti problémáiról és ötleteket ad arra vonatkozóan, hogy az egyén és a cégek mit tehetnek a környezettudatosabb működés érdekében. A környezettudatos otthon helységről helységre végig vezet az otthonunkon és segít abban, hogy környezettudatosabbá varázsoljuk azt. A Kalandok a Világnagy Erdőben egy varázslatos erdőbe visz, és a lakóin és az ő történeteiken keresztül megismerkedhetnek a gyerekek a túlfogyasztás, az erdőpusztítás, az egyszerhasználatos dolgok és a fosszilis tüzelőanyagok, valamint a műanyagok problematikájával és a másság elfogadásának fontosságával. Ökoanyu Bolygómentő kézikönyv szuperhősöknek című könyve a különböző szituációk alapján felvázol egy-egy fontos, minden napjainkat érintő témakört és gyerekeknek ad tanácsot, hogyan tudnak ők maguk változtatni a mindennapokban. Mengyán Eszter pedig abban segít a Helló, slow fashion című könyvében, hogy hogyan tudjuk lépésről lépésre átalakítani a ruhatárunkat, hogyan öltözködhetünk csinosan a saját szekrényünkből, végigkísér a ruhagyártás folyamatain, az itt felmerülő problémákon, bemutatja a feleslegessé vált ruhák útját, és tippeket ad a hulladékképződés elkerülésére.

Réka: A környezettudatos életmód kérdését több oldalról is megközelíthetjük, így, ha valakit foglalkoztat a téma, könyveink között megtalálhatja azt, ami pillanatnyilag fontos számára, és azzal elindulhat azon az úton, amely során életének egyre több területébe ’bekúszhat’ a tudatosság, hiszen életünk nemcsak egy-egy, hanem sok részből áll, amelyek külön is megközelíthetőek (pl. a háztartás vagy az öltözködés), de a tudatos életmód végül egy egésszé áll össze. Könyveinkkel ezt szeretnénk támogatni. Akik pedig a környezetvédelem vagy a környezettudomány iránt érdeklődnek, kiadványaink között fajsúlyosabb, tudományos megközelítésű könyveket is találnak.

A Gingko Kiadó munkáját követheted a weboldalukon, Facebookon és Instagramon.